Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul Georgiei refuză spitalizarea fostului preşedinte Mihail Saakaşvili, aflat de trei săptămâni în greva foamei

Mihail Saakaşvili

Guvernul Georgiei a respins joi recomandarea făcută de medici în vederea spitalizării fostului preşedinte Mihail Saakaşvili, aflat de trei săptămâni în greva foamei împotriva încarcerării sale la întoarcerea lui din exil, informează AFP.

Starea de sănătate a lui Saakaşvili este "stabilă, absolut satisfăcătoare şi nu există nicio necesitate de a-l spitaliza", a declarat pentru presă ministrul sănătăţii al acestei ţări din Caucaz, Ekaterina Tikaradze.

Marţi seara, mai mulţi medici au examinat starea de sănătate a fostului lider devenit opozant şi au recomandat spitalizarea lui.

Citește și: VIDEO| Proteste uriașe, cu zeci de mii de oameni, în Georgia: Se cere eliberarea fostului preşedinte, Mihail Saakaşvili

Preşedinte în perioada 2004-2013 şi încă popular, Mihail Saakaşvili, 53 de ani, s-a întors pe 1 octombrie în Georgia după o absenţă de opt ani.

El a fost arestat imediat, fiind pusă în aplicare o condamnare din 2018 pentru "abuz de putere", condamnare pe care Saakaşvili o consideră una politică. Pentru a protesta împotriva detenţiei sale, el a intrat în greva foamei.

Medicul său personal, Nikoloz Kipchidze, a dezvăluit că fostul preşedinte avea probleme sangvine care fac "extrem de periculos" refuzul său de a se hrăni.

Citește și: Georgia neagă că l-ar elibera pe fostul preşedinte Mihail Saakaşvili: Nimeni pe Terra nu este în măsură să ne convingă să-l eliberăm

Potrivit avocatului lui Saakaşvili, legea georgiană permite alimentarea unei persoane aflate în greva foamei fără acordul său doar dacă aceasta nu mai este conştientă, potrivit Agerpres.ro.

Personaj controversat, Mihail Saakaşvili este pentru susţinătorii săi eroul "Revoluţiei Rozelor" din 2003, care a înlăturat de la putere elitele post-comuniste. Însă el este de asemenea omul înfrângerii din războiul din 2008 împotriva Rusiei, iar detractorii săi denunţă atitudinea lui autoritaristă.

Mihail Saakaşvili a părăsit Georgia în 2013, la câteva luni după înfrângerea în alegerile legislative a partidului său Mişcarea Naţională Unită (MNU), în prezent principala forţă de opoziţie.

Parchetul georgian a afirmat miercuri că Saakaşvili a intrat în ţară pe 28 septembrie, ascunzându-se într-un camion cu produse lactate.

Săptămâna trecută, zeci de mii de susţinători ai săi au manifestat în capitala Tbilisi pentru a cere eliberarea lui Mihail Saakaşvili şi peste 90.000 de persoane au semnat o petiţie în acest sens.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.