Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul german consideră că înghețarea chiriilor în Berlin este neconstituțională: Planul a stârnit o aprigă dezbatere ideologică și economică

AFP
berlin

Guvernul german consideră că înghețarea chiriilor în Berlin este neconstituțională, transmite luni The Telegraph. Planul, ce prevedea o plafonare a chiriilor percepute pe următorii cinci ani, a stârnit o aprigă dezbatere ideologică și economică în Germania în ultimele luni, anunță MEDIAFAX.

Într-o scrisoare adresată membrului CDU Kai Wegner, un membru al parlamentului local, ministerul german de Interne spune că înghețarea chiriilor este o problemă ce trebuie rezolvată prin reglementări la nivel federal și nu de legislație la nivelul landurilor germane. Potrivit scrisorii, prețurile limită la chirii sunt deja "reglementate în mod complet și concludent" de către guvernul federal, iar guvernele locale nu pot introduce protecții similare.

Citește și: Lia Olguța Vasilescu își pune ‘Mâna dreaptă’ la bătaie! ‘Intervalul’ dat noului ministru al Muncii .

Ministerul german de interne spune de asemenea că reglementările impuse recent de Berlin au avut ca efect subminarea regulilor date deja de guvernul federal. Totodată se exprimă o îngrijorare cu privire la efectul plafonării chiriilor asupra noilor investiții și lucrări de construcții care au scăzut cu circa 40% în septembrie 2019 față de septembrie 2018.

După dezbateri ce au ținut mai multe luni, legea ce plafona prețurile la chirii a fost adoptată de senatul din Berlin în luna octombrie, fiind așteptată să fie finalizată de camera inferioară la începutul lui 2020 cu aplicare retroactivă din iunie 2019.

Legea spune că chiriile nu pot fi majorate în următorii cinci ani și prevede alcătuirea unei liste cu chiriile maxime plătite în mai multe zone ale Berlinului. Dacă un locatar plătește o chirie peste chiria maximă el poate să-l dea în judecată pe proprietarul imobilului pentru ca suma plătită să-i fie redusă. Apartamentele construite după 2014 au fost excluse de deputații germani într-o încercare de a nu descuraja investițiile.

Katja Kipping, președintele regional al partidului Die Linke care susține măsura, a răspuns în presa germană spunând că ministrul de interne Horst Seehofer, membru CDU, este "neputincios" în deturnarea inițiativei legislative.

"Cel mai incompetent ministru al locuințelor din toate timpurile eșuază în susținerea statului (Berlin) care în momentul de față urmărește implementarea unor măsuri consistente de protecție a chiriașilor", spune Kipping pentru Berliner Morgenpost.

Citește și: Dezvăluire șocantă în cazul celor doi copii și femeii care au murit la Timișoara: De câte ori s-a sunat la Salvare

Prețurile din piața imobiliară germană au urcat puternic în ultimii ani în contextul în care construcțiile noi sunt limitate de reglementări și autorizații tot mai numeroase și a faptului că mulți investitori au cumpărat proprietăți pentru a obține profit din reevaluări, în locul așteptării veniturilor din chirii, ceea ce presupune o financializare puternică a pieței imobiliare rezidențiale.

Tema a pornit discuții despre organizarea unui posibil referendum cu subiectul exproprierii locuințelor deținute de compania de locuire Deutsche Wohnen, demers care se bazează pe Articolul 15 din Constituţia germană, unde se arată că "pământul, resursele naturale şi mijloacele de producţie pot fi transferate în proprietate publică, în condiţiile unei compensări adecvate a proprietarilor".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.