Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul Greciei pregăteşte un schimb de obligaţiuni fără precedent, de 30 de miliarde de euro

euro, grecia

Guvernul Greciei pregăteşte un schimb de obligaţiuni fără precedent, în valoare de 29,7 miliarde de euro, pentru creşterea lichidităţii titlurilor de stat şi facilitarea vânzării de obligaţiuni noi în viitor, transmite Bloomberg.

Potrivit proiectului care ar putea fi lansat în noiembrie, guvernul intenţionează să schimbe 20 de tipuri de obligaţiuni emise după restructurarea datoriilor elene deţinute de investitorii privaţi, în 2012, cu până la 5 obligaţiuni noi, cu cupon fix, au declarat doi bancheri apropiaţi planului.

Perioadele de maturitate ale obligaţiunilor noi ar putea fi similare cu maturităţile titlurilor existente, care sunt cuprinse între 2023 şi 2042.

”Planul are ca obiectiv rezolvarea lipsei de lichidităţi a pieţei elene de obligaţiuni. De asemenea, va stabili o curbă decentă a randamentelor, facilitând astfel revenirea ţării pe pieţele internaţionale ale obligaţiunilor de stat”, potrivit analiştilor firmei Pantelakis Securities din Atena, scrie news.ro.

Grecia se pregăteşte pentru perioada care va urma după încheierea programului internaţional de salvare, în august 2018.

Schimbul de obligaţiuni va fi un pas înainte către revenirea Greciei pe pieţele financiare, necesară pentru evitarea unui nou program internaţional de susţinere financiară.

Guvernul de la Atena intenţionează să emită obligaţiuni în 2018 pentru a atrage cel puţin 6 miliarde de euro şi a crea un buffer adecvat în vederea onorării obligaţiilor financiare, potrivit unui oficial din guvern.

Autorităţile elene urmează să decidă momentul în care să aibă loc schimbul de obligaţiuni, a mai spus oficialul.

Unul dintre bancheri a arătat că tranzacţia ar putea începe pe 13 noiembrie, iar decontarea să aibă loc o săptămână mai târziu. Obiectivul este ca schimbul să fie finalizat înainte de viitoarea vizită a delegaţiei creditorilor, programată pentru ultima săptămână din noiembrie.

Randamentul obligaţiunilor elene a scăzut miercuri, iar în cazul titlurilor pe termen de 15 ani a atins 6,03%, cel mai scăzut după septembrie  2014. Randamentul obligaţiunilor cu scadenţă de cinci ani a coborât la cel mai redus nivel din ultimele şase săptămâni, de 4,39%.

Grecia a revenit pe piaţa de obligaţiuni în luna iulie, pentru prima oară din 2014, atrăgând 3 miliarde de euro printr-o emisiune de obligaţiuni pe termen de 5 ani.

Prin planul schimbului de obligaţiuni, guvernul vrea să se asigure că poate atrage suficiente fonduri din piaţă penttru refinanţarea obligaţiunilor scadente în 2019, care iniţial se ridicau la 19 miliarde de euro. Guvernul a reuşit să reducă această sumă cu 1,6 miliarde de euro prin emisiunea din iulie.

A treia evaluare a programului de salvare a început săptămână trecută, iar oficialii eleni şi europeni estimează că aceasta ar putea fi finalizată la sfârşitul lunii ianuarie sau la începutul lui februarie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.