Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul îi împlinește MARELE VIS al lui Petre Daea: Agricultorii au termen limită data de 15 decembrie

Inquam Photos / George Calin
Petre Daea

Crescătorii de animale, cooperativele sau grupurile de producători pot depune proiecte până la data de 15 decembrie 2018 pentru achiziţia şi înfiinţarea de abatoare mobile din fonduri europene, a anunţat, miercuri, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Instituţia precizează că a venit astfel în întâmpinarea solicitărilor fermierilor de a avea locuri de sacrificare pentru animalele deţinute, îndeosebi în zonele izolate sau a celor care au ferme de mici dimensiuni.

Citește și: SURSE Toți salariații din România sunt vizați! Ce se întâmplă cu creșterea salarială pregătită de Olguța Vasilescu

"Având în vedere nevoia constantă de a avea carne abatorizată în condiţii certificate, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a identificat soluţia finanţării unor abatoare mobile prin intermediul fondurilor europene disponibile prin Submăsura 4.2 'Sprijin pentru investiţii în procesarea /marketingul produselor agricole' din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020. Prin urmare, potenţialii beneficiari pot depune proiecte privind achiziţia şi înfiinţarea de abatoare mobile până la data de 15 decembrie 2018. De acest sprijin pot beneficia crescătorii de animale, cooperativele sau grupurile de producători", se precizează în comunicatul MADR.

Rata sprijinului public nerambursabil este de 70% pentru investiţii colective (proiecte aplicate de cooperative sau grupuri de producatori), 50% din totalul cheltuielilor eligibile pentru IMM-uri şi 40% pentru alte întreprinderi.

Citește și: S-a situat din nou pe locul 1! Lovitură pentru Pro TV și Kanal D

Abatoarele mobile ar putea deveni o soluţie pentru fermele zootehnice, dar şi pentru micii crescători care sacrifică animale doar ocazional. Abatoarele mobile vor funcţiona ca un centru de sacrificare, tranşare şi comercializare, care va fi autorizat sanitar-veterinar şi va deservi crescătorii de animale din zona de amplasare, dar şi alţi fermieri care au nevoie de aceste servicii.

În cadrul unităţilor de abatorizare se pot desfăşura următoarele activităţi: sacrificarea animalelor, prelucrarea primară, depozitarea, vânzarea cu amănuntul, prestări servicii de sacrificare şi prelucrare.

Citește și: Anunț de ultima ora! România nu va mai avea nevoie de autostrăzi

Numărul mediu de capete sacrificate pe zi în cadrul unui asemenea abator mobil este de trei bovine sau 20 ovine/caprine/suine, în zile separate.

Potrivit datelor MADR, valoarea orientativă de piaţă a echipamentului este între 55.000 şi 100.000 euro în funcţie de dotările opţionale. Pentru operaţionalizarea abatorului mobil, acesta trebuie să deţină utilităţi precum apă curentă, energie electrică, canalizare sau fosă septică bicamerală.

Citește și: Se promulgă, vineri, o lege de către președintele Klaus Iohannis! Despre ce este vorba

Durata de realizare a investiţiei se încadrează într-un interval de maximum 24 luni pentru achiziţii simple sau maximum 36 luni dacă prin proiect sunt vizate activităţi cu construcţii şi montaj.

Abatoarele mobile primesc autorizare din partea Direcţiei Sanitare Veterinare, ea fiind eliberată pe centru de sacrificare (container). La mutarea într-o nouă locaţie se reautorizează DSV, iar separat se autorizează şi rulota cu rol de măcelarie.

Citește și: S-a decis! Mii de români sunt vizați! Se schimbă vârsta de pensionare pentru cei care fac parte din această categorie

"Pentru o mai bună informare a potenţialilor beneficiari, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a declanşat o campanie de informare prin intermediul Direcţiilor Agricole Judeţene, astfel încât să fie explicaţi clar parametrii şi condiţiile de funcţionare a abatoarelor mobile, beneficiile pe care le aduc crescătorilor de animale, precum şi comunităţilor rurale, în general, dar şi posibilităţile de finanţare prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020", se mai arată în comunicatul ministerului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.