Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul impune companiilor din energie o 'contribuție' la un fond special: Se descurajează formarea unor prețuri în creștere - VIDEO

Ministerul Finanțelor Publice
Adrian Caciu

Guvernul României vrea să combată formarea unor prețuri în creștere la energie prin impunerea unor „contribuții” la un fond special, a spus ministrul Finanțelor, după ședința de Guvern.

„Am stabilit introducerea unei contribuţii, care o să fie achitată de producătorii de energie electrică. O să fie o contribuţie la un fond. O să faciliteze plata deconturilor de către minister. Lucrurile intră în normalitate: Se descurajează în acest fel mai ales în zona de traderi formarea unor preţuri în creştere, mult departe faţă de costul de achiziţie de pe piaţă. Împreună cu acel plafon maxim de decontare, lucurile intră în normalitate şi în România. Se va vedea în săptămâniile următoare”, a explicat ministrul de Finanţe.

Prevederea din OUG privind acest Fond nu va fi aplicată în cazul capacităţilor de producţie puse în funcţiune după data intrării în vigoare acestei ordonanţe de urgenţă, şi nici companiilor care furnizează servicii publice de termie care produc energie electrică prin cogenerare.

„Contribuţia la Fondul de Tranziţie Energetică se va calcula, declara şi plăti de către vânzător lunar, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei pentru care se datorează. Sumele reprezentând contravaloarea contribuţiei la Fondul de Tranziţie Energetică se vor plăti într-un cont distinct de disponibil în lei deschis la unităţile Trezoreriei Statului din cadrul organelor fiscale centrale competente, codificat cu codul de identificare fiscală al plătitorului”, arată actul normativ.

„În primele trei zile lucrătoare ale fiecărei luni, sumele încasate în contul prevăzut se virează de unităţile Trezoreriei Statului într-un cont distinct de disponibil în lei deschis pe numele Ministerului Finanţelor deschis la Activitatea de Trezorerie şi Contabilitate Publică a Municipiului Bucureşti, denumit Fondul pentru Tranziţie Energetică”, mai prevede ordonanţa de urgenţă.

„Un miliard de lei pe lună care va fi practic neutralizat din ceea ce înseamnă contribuţia pe care am impus-o”, a declarat Adrian Câciu, întrebat la finalul şedinţei de joi a Guvernului cât va fi impactul bugetar al măsurii de compensare şi plafonare în contextul creşterii preţurilor la gaze naturale şi energie.

Vezi și: Alertă: Prețurile plafonate la energie și gaze care vor intra în vigoare de la 1 septembrie / Documentul de pe masa Guvernului

Premierul Nicolae Ciucă a declarat joi, în debutul ședinței de Guvern dedicată institurii noilor reguli privind prețurile la energie, că 98% din gospodării vor beneficia de plafonare și compensare, că măsurile se extind cu un an de zile și că se iau măsuri pentru a descuraja comportamentul speculanților din piață.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.