Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul începe să joace. Prelungirea plafonării adaosului comercial și subvenția pe acciza la motorină (surse)

Guvernul Romaniei
Guvernul  Moldovei

Surse guvernamentale susțin pentru stiripesurse.ro că în ședința de mâine a Guvernului României se va discuta Prelungirea plafonării adaosului comercial la anumite produse de bază.

Cum lucrurile au rămas neclare în mai multe privințe cu retailerii, Guvernul își dorește ca noul acord care va fi legiferat să fie funcțional. Asta înseamnă ca acordul să fie valabil și funcțional pe întreg lanțul de producție astfel încât povara să nu fie aruncată pe spatele producătorilor.

”Mâine intră OUG cu plafonarea în ședința de guvern. Aș vrea ca prelungirea să fie pe două luni și apoi să găsim un acord voluntar. Să se înțeleagă ei cu procesatorii astfel să nu mai crească prețurile”, le-a spus premierul jurnaliștilor în această seară.

Întrebat dacă și carnea de miel va intra în pachetul cu alimentele ale căror adausuri sunt plafonate, premierul a răspuns negativ: ”Nu băgăm mielul, ce sa faci cu mielul în februarie?”

Ce s-a stabilit în discuțiile cu retailerii până acum

În urma consultărilor s-a stabilit că plafonarea adaosurilor comerciale la alimentele de bază va fi prelungită cu 60 de zile, au declarat surse guvernamentale în exclusivitate pentru STIRIPESURSE.RO

Potrivit surselor citate, vor fi scoase de pe listă unele alimente tradiționale care au fost plafonate în perioada sărbătorilor de iarnă.

Totodată, vor fi adăugate noi produse pentru care prețurile vor fi plafonate, posibil untul și gemul.

Sunt discuții și în privința cărnii de miel, dar încă nu s-a luat o decizie.

Inițial, marii retaileri nu mai doreau plafonarea prețurilor

Marii retaileri s-au întâlnit din nou cu prim-ministrul, Marcel Ciolacu şi cu ministrul agriculturii, Florin Barbu, pentru a discuta despre prelungirea OUG-ului ce prevede limitarea adaosurilor comerciale la produsele de bază. Schema actuală expiră la 1 februarie.

ZF a scris recent că atât retailerii cât şi procesatorii afirmă că nu mai doresc plafonarea preţurilor la alimente. Pe de altă parte, Guvernul propune prelungirea măsurii adoptate în 2023 ce prevede plafonarea adaosului comercial la produse de bază.

Cotele de adaos comercial pentru produsele alimentare de bază au fost stabilite la maximum 20% la procesator, faţă de costul de producţie al produsului, maximum 5% pe întreg lanţul de distribuţie, indiferent de numărul de „mâini„ prin care trece, şi de maximum 20% la comerciant, faţă de preţul de achiziţie.

Sunt vizate produse precum pâinea (albă simplă 300 - 500 grame, fără specialităţi); laptele de vacă (proaspăt 1,5% grăsime, 1 litru), mălaiul (1 kilogram), uleiul de floarea soarelui (1 litru), dar şi fructe şi legume proaspete vrac.

Subvenția pe acciza la motorină

O altă decizie care va fi luată în conformitate cu acordurile convenite și semnate cu transportatorii prin care se introduce în transparență decizională introducerea subvenției pe acciza la motorină.

Acciza este obligatorie fiind o măsură asumată de Guvernul PNL-USR prin PNRR. Decizia finală ar urma să fie luată în ședința de săptămâna viitoare a executivului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.