Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul iranian a interzis proiecţiile filmului 'Leila's Brothers', selectat în competiţia oficială de la Cannes

filme, cinema, cinematograf

Guvernul iranian a interzis miercuri proiecţiile filmului "Leila's Brothers", care a concurat în luna mai pentru trofeul Palme d'Or la Festivalul de la Cannes, au anunţat surse oficiale, citate de AFP.

Acest lungmetraj "a fost interzis de Organizaţia cinematografică din ţară în conformitate cu legea", a declarat ministrul iranian al Culturii, Mohammad-Mehdi Esmaili, citat de agenţia de presă oficială Irna.

Regizat de Saeed Roustayi, filmul "Leila's Brothers" a participat recent în competiţia oficială a Festivalului de la Cannes, unde a câştigat Premiul FIPRESCI (atribuit de Federaţia Internaţională a Criticilor de Film).

Acest lungmetraj cu o durată de aproape trei ore alcătuieşte portretul unei familii sărace aflate în pragul imploziei, într-un Iran scufundat într-o profundă criză economică, potrivit Agerpres.ro.

Autorităţile cinematografice iraniene au declarat că au interzis pelicula "până la noi ordine", pentru că aceasta "a încălcat regulamentele participând fără autorizaţie la festivaluri din străinătate (...), la Cannes şi la Munchen".

Potrivit organizaţiei menţionate, filmul nu poate obţine un permis de difuzare, ţinând cont de "refuzul" regizorului "de a-şi corecta" opera cinematografică, aşa cum îi ceruse Ministerul Culturii de la Teheran.

Într-un interviu acordat pentru AFP în luna mai în timpul festivalului francez, regizorul Saeed Roustayi a lăsat să se înţeleagă că lansarea filmului său în Iran nu era încă autorizată.

Cineastul iranian, în vârstă de 32 de ani, este cunoscut în special pentru "Just 6.5" (2019), un film poliţist despre comerţul cu droguri şi reprimarea sa de către statul iranian.

La începutul lunii iunie, Iranul a anunţat că a protestat pe lângă autorităţile franceze faţă de selectarea la Festivalul de la Cannes a filmului "Holy Spider", regizat de Ali Abbasi, ce spune povestea unui asasin în serie care ucide prostituate în principalul oraş sfânt din această ţară. Actriţa iraniană Zar Amir Ebrahimi a câştigat premiul de interpretare feminină la Cannes 2022 pentru rolul unei jurnaliste ambiţioase pe care l-a jucat în acest thriller.

Mai mulţi regizori iranieni au fost premiaţi la Cannes, precum Abbas Kiarostami (care a câştigat Palme d'Or în 1997) şi Asghar Farhadi, care a câştigat de două ori premiul Oscar pentru cel mai bun film străin (cu "A Separation" în 2012 şi cu "The Salesman" în 2017) şi a făcut parte din juriul de pe Croazetă în acest an.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.