Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul italian a dat undă verde pentru privatizarea companiei aeriene ITA Airways

ITA Airways
ITA Airways

Guvernul italian şi-a dat vineri acordul pentru privatizarea companiei aeriene publice ITA Airways, născută din fosta Alitalia, şi de care sunt interesaţi gigantul transportului maritim MSC şi grupul german Lufthansa, a anunţat ministrul italian al Economiei, Daniele Franco, transmite AFP.

Un decret aprobat la şedinţa consiliului de miniştri deschide calea pentru o preluare a ITA Airways de către investitorii privaţi. Compania aeriană este controlată de stat în proporţie de 100%, după mai mulţi ani de tentative fără succes de găsire a unui cumpărător pentru fosta Alitalia.

Guvernul "a adoptat un decret care permite demararea procesului de căutare de parteneri pentru ITA Airways", în vederea unei oferte publice sau a unei vânzări directe, a declarat Daniele Franco.

"Preconizăm că, într-o primă fază, Guvernul va conserva o participaţie minoritară şi nu una de control, care ar putea fi ulterior vândută. Nu avem un program cu un calendar prestabilit", a precizat Daniele Franco, adăugând că există deja candidaţi interesaţi, fără a menţiona despre cine este vorba, potrivit Agerpres.ro.

Aliat cu compania aeriană germană Lufthansa, gigantul transportului maritim MSC a propus în luna ianuarie preluarea unui pachet majoritar de acţiuni la ITA Airways şi a cerut Guvernului italian să păstreze o participaţie minoritară în această societate.

Potrivit unor surse financiare citate de AFP, valoarea companiei ITA Airways este cuprinsă între 1,2 şi 1,4 miliarde de euro.

După o primă injecţie de fonduri publice în valoare de 700 de milioane de euro în 2021, ITA Airways ar urma să beneficieze de alte două majorări de capital, în 2022 şi 2023, care ar duce injecţiile de fonduri publice la 1,35 miliarde euro. Următoarea majorare de capital, cu 400 milioane de euro, ar urma să fie făcută până la finele lunii martie, iar o eventuală preluare înaintea acestei date ar permite statului italian să economisească această sumă.

ITA Airways a luat naştere în luna octombrie 2021, cu o flotă redusă la jumătate comparativ cu cea a Alitalia, de 52 de aparate, pe care intenţionează să o majoreze la 78 de avioane în cursul acestui an şi la 105 de avioane în 2025. De asemenea, ITA Airways are în prezent aproximativ 2.300 de angajaţi, mai puţini faţă de cifra de 2.800 angajaţi care a fost anunţată iniţial pentru 2021.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.