Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul italian înfiinţează tribunale speciale pentru solicitanţii de azil

constitutional-change.com
italia

Guvernul italian a adoptat vineri un decret-lege privitor la înfiinţarea a 14 tribunale specializate unde vor fi examinate apelurile celor respinşi de comisiile de azil, dar fără posibilitatea ulterioară de recurs, urmărind-se astfel accelerarea procedurilor, informează AFP. Măsura intră în aplicare imediat, dar va trebui aprobată de parlament în termen de două luni.

Numărul solicitanţilor de azil a crescut în Italia de la 23.620 în anul 2013 la 123.482 în 2016. În acest interval, 'a crescut şi complexitatea fenomenului migrator, întrucât migranţii sosesc din ţări foarte diferite', a explicat ministrul italian al justiţiei, Andrea Orlando, într-o conferinţă de presă după şedinţa de guvern. Potrivit oficialului, în pofida eforturilor autorităţilor, durata medie de examinare a cererilor de azil a crescut de la 167 la 268 de zile.

Pe de altă parte, fiecare migrant costă statul italian 35 de euro zilnic, în total peste 6 milioane de euro pentru cei aproximativ 175.000 de solicitanţi de azil care aşteaptă în prezent examinarea cererilor lor. De altfel, pentru a accelera activitatea comisiilor de examinare a solicitărilor de azil, guvernul va angaja încă 250 de specialişti. Executivul mizează însă mai ales pe acest decret-lege pentru a limita durata recursului în justiţie al persoanelor cărora comisiile de azil nu le acordă permis de rezidenţă, adică 60% dintre solicitanţii actuali. În loc de a sesiza tribunalul local, apoi eventual o curte de apel - ceea ce se soldează, potrivit estimărilor, cu câştig de cauză în 70% din cazuri -, solicitanţi de azil respinşi se vor adresa unuia din cele 14 tribunale specializate, ale căror decizii nu vor putea face obiectul unui recurs în casaţie.

'Vor fi judecători dedicaţi acestei activităţi, care vor aplica legea pornind de la o cunoaştere a fenomenelor migratorii', a mai explicat ministrul justiţiei. Demersul este însoţit de măsuri deja anunţate privind repartizarea în cât mai mare măsură a solicitanţilor de azil în structuri de primire mici şi oferirea de diverse munci de interes general, pe baze voluntare, pentru a le favoriza integrarea, conform Agerpres. În paralel, guvernul va crea în jur de 20 de 'centre permanente de repatriere', cu o capacitate totală de 1.600 de locuri, unde vor fi găzduiţi cei care au epuizat căile de recurs, până când ţările de origine îi vor recunoaşte.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.