Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul Lituaniei anunţă că va finaliza până în aprilie prima secţiune, de 110 km, a gardului de la frontiera cu Belarus

Blue Swan Daily
Belarus Polonia, Lituania Letonia Estonia Ucraina

Guvernul Lituaniei a anunţat luni că va începe în această lună lucrările la prima secţiune a gardului cu sârmă ghimpată de la frontiera cu Belarus menit să oprească trecerea migranţilor, relatează Reuters.

Lucrările la această secţiune de 110 km ar urma să se încheie în aprilie.

Peste 4.100 de migranţi, în mare parte din Orientul Mijlociu şi Asia, au intrat în Lituania în acest an, ceea ce a dus la o dispută între Uniunea Europeană şi Belarus.

UE îl acuză pe preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko de faptul că permite trecerea migranţilor pentru ca aceştia să ajungă la graniţa cu blocul comunitar, ca răspuns la sancţiunile impuse Minskului în urma reprimării opoziţiei politice.

Guvernul lituanian a precizat că a alocat lucrările de construire a acestei prime secţiuni a gardului de la frontieră companiei de stat EPSO-G, specializată în reţele de fire electrice şi de gaz, la un cost de 36 de milioane de euro.

Gardul va avea sârmă ghimpată deasupra şi o înălţime de 4 metri, a spus un purtător de cuvânt al EPSO-G. Alte şase role de sârmă ghimpată vor fi amplasate în formă de piramidă între graniţă şi gard.

Restul de 400 de km din preconizatul gard vor fi finalizaţi până în septembrie 2022. În zonele unde se află râuri şi lacuri nu va fi instalat gard. Graniţa se întinde pe 670 de km.

Lituania, Polonia şi Letonia se confruntă cu un val de migranţi din Orientul Mijlociu la frontierele lor cu Belarus. Prin urmare, toate cele trei ţări au declarat stare de urgenţă, pentru a putea să controleze mai bine frontiera, potrivit Agerpres.ro.

Ministrul lituanian al Apărării, Arvydas Anusauskas, a acuzat luni Rusia că a creat această criză împreună cu Belarus.

"Suntem convinşi că, de la început, Belarusul şi-a coordonat acţiunile cu Rusia", a declarat el presei la baza militară Ainazi din Letonia, după întâlniri cu omologii săi din celelalte ţări baltice şi Polonia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.