Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul mareste impozitele la locuinte, masini si terenuri in Codul Fiscal actualizat / REPLICA MFP

victor ponta guvern

Guvernul in frunte cu premierul Victor Ponta si ministrul Finantelor Darius Valcov au prezentat in urma cu o luna proiectul noului Cod Fiscal care anunta micsorari de taxe cum ar fi cea a TVA-ului la alimente. Ponta reitera chiar promisiunea facuta ca nu vor fi marite taxe si impozite.

In urma aparitiei acestor informatii in presa, replica Guvernului a fost promta. Vezi mai jos.

Insa in varianta actualizata a noului Cod Fiscal lucrurile stau putin altfel fata de ce a fost prezentat in urma cu o luna. Impozitul pentru locuinte, impozitul pe masini si impozitul pe terenuri au fost marite fata de anuntul initial.

Toate aceste majorari de impozit s-au facut utilizandu-se aceeasi strategie. Guvernul a marit pentru fiecare dintre acestea valorea impozabila de referinta in functie de care se calculeaza impozitul total.

De exemplu, noul document, datat 13 martie şi obţinut de MEDIAFAX, prevede creşteri de peste 6% ale valorii impozabile la toate categoriile de clădiri. Astfel, valoarea impozabilă pentru o clădire cu cadre din beton armat sau cu pereţi exteriori din cărămidă arsă a fost ridicată de la 935 lei/metru pătrat la 995 lei/metru pătrat, pentru cele dotate cu instalaţii de apă, canalizare, electrice şi încălzire, şi de la 555 lei/mp la 591 lei/mp pentru cele fără astfel de instalaţii.

....

Iata explicatiile Ministerului de Finante:

In legatura cu informatiile aparute in mass media despre modificarea impozitelor si taxele locale, MFP face urmatoarele precizari:

În concordanţă cu prevederile art. 292 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, o dată la 3 ani se actualizează nivelurile impozitelor si taxelor locale, ţinând cont de evoluţia ratei inflaţiei de la ultima indexare. De asemenea, se ajustează la inflaţie şi limitele amenzilor prevăzute la alin. (3) şi (4) ale art. 294, conform art. 295 alin. (12) din Codul fiscal.

Sumele indexate se iniţiază în comun de Ministerul Finanţelor Publice şi Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice şi se aprobă prin hotărâre a Guvernului, emisă până la 30 aprilie, inclusiv.

Având în vedere obligația de indexare stabilită prin lege și faptul că prevederile Codului fiscal rescris urmează să intre în vigoare la 1 ianuarie 2016, in cadrul dezbaterii publice, a existat o propunere din partea structurilor asociative ale administratiilor publice locale ca în proiectul de act normativ valorile impozabile, impozitele și taxele locale stabilite în sume fixe, precum și amenzile sa fie indexate cu rata inflaţiei pentru cei 3 ani de la ultima indexare, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 1309/2012 privind nivelurile pentru valorile impozabile, impozitele şi taxele locale şi alte taxe asimilate acestora, precum şi amenzile aplicabile începând cu anul 2013.

Astfel, pentru anii 2013-2015, rata cumulată a inflației este de 6,46%, având în vedere ratele inflaţiei pentru:

anul 2013: 3,98%, conform Bazei de date statistice – Tempo – Online serii de timp;

anul 2014: 1,07%, conform Bazei de date statistice – Tempo – Online serii de timp;

anul 2015: 1,3%, conform Comisiei Naționale de Prognoză – Prognoza pe termen mediu 2014-2018 – varianta de iarnă 2015.

Ca urmare a consultarilor din dezbaterile publice, Ministrul Finantelor Publice a decis ca propunerea mai sus mentionata sa nu fie preluata in forma Codului Fiscal ce va fi supusa aprobarii Guvernului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.