Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul, măsură de ULTIMĂ ORĂ pentru a scăpa de infrigement: România riscă sancțiuni financiare drastice

Inquam Photos/Octav Ganea
sedinta de Guvern Viorica Dancila

Ministerul Mediului, în cadrul unui grup de lucru, propune un act normativ, o hotărâre de Guvern, prin care depozitele de deșeuri neconforme industriale (gropile de gunoi) să fie preluate de stat, în speță de către Administrația Fondului pentru Mediu. Această măsură este luată de Guvern pentru a evita procedura de infrigement, pe care Comisia Europeană este pregătită să o deschidă la adresa României, din cauza nerespectării normelor de calitate a aerului.

Citește și: Liviu Dragnea anunță un nou proiect de lege pentru Casa Regală: va trece în procedură accelerată

Soluția pe care o are Guvernul României, în speță Ministerul Mediului, este aprobarea unei Hotărâri de Guvern prin care se vor naționaliza, se vor transfera ca și proprietate aceste gropi de gunoi către statul român, către Administrația Fondului pentru Mediu care o să poată accesa fonduri europene de închidere a acestor gropi de gunoi, informează Ecopolitic.

Comisia Europeană i-a convocat la un „summit” pe tema calităţii aerului, la Bruxelles, pe miniştrii Mediului din nouă ţări - inclusiv România, Franţa, Germania şi Marea Britanie -, considerate cei mai slabi elevi în Europa în acest domeniu, transmite News.ro.

Aceasta este „ocazia ultimei şanse (ca miniştrii) să găsească soluţii”, a rezumat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene (CE) Margaritis Schinas cu o zi înainte de această reuniune.Altfel, Curtea de Justiţie a UE (CJUE) va fi sesizată, a avertizat Bruxellesul, care a transmis avertismente diverselor capitale, de mai mulţi ani, în cadrul acestei „proceduri de infringement”.

Poluarea aerului este considerată responsabilă de peste 400.000 de morţi premature pe an în UE, fără a-i pune la socoteală pe europenii care sunt afectaţi de boli respiratorii şi cardiovasculare. Iar Comisia estimează că ea costă economia blocului peste 20 de miliarde euro pe an.

„În vederea scăderii acesei cifre, trebuie ca statele membre să se conformeze limitelor emisiilor cărora şi-au dat acordul. În caz contrar, Comisia, în calitate de gardian al tratatelor, va trebui să ia măsurile adecvate”, a avertizat Schinas.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.