DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Guvernul, măsuri pentru îmbunătățirea relației contribuabililor cu organele fiscale

dialogcivic.gov.ro
guvern sigla

O serie de modificări care contribuie la îmbunătățirea relației contribuabililor cu organele fiscale, la creșterea gradului de conformare și la simplificarea procedurilor de administrare a creanțelor fiscale au fost luate de Guvern, printr-o Ordonanță de modificare și completare a Codului de procedură fiscală aprobată în ședința de ieri, potrivit unui comunicat al Guvernului remis ŞTIRIPESURSE.RO.

Citeşte şi: Lovitură GREA la CNAS. Pe cine vizează procurorii anticorupţie

Prin actul normativ se introduce reglementarea expresă a faptului că un control fiscal efectuat de structurile ANAF sau structurile autorităţilor administraţiei publice locale poate consta şi în acţiuni de prevenire şi conformare. 

"Este un element de noutate corelat cu principiile proiectului Legii prevenţiei, aflat în dezbatere parlamentară, care pune accentul asupra remedierii şi educării înainte de aplicarea unor măsuri punitive", se menţionează în comunicat. 

Totodată, noile reglementări creează posibilitatea garantării obligaţiilor fiscale cu scrisoare de garanţie emisă de instituţiile financiare nebancare, având în vedere că şi aceste instituţii au posibilitatea legală de emitere de astfel de garanţii şi, prin urmare, nu se justifică un tratament discriminatoriu cu celelalte instituţii de credit. 

De asemenea, au fost luate mai multe măsuri pentru flexibilizarea regulilor aplicabile în domeniul eşalonării la plată, între care se numără amânarea la plată a tuturor penalităţilor de întârziere datorate de debitor în vederea anulării acestora dacă eşalonarea se finalizează cu succes. Astfel, în situaţia în care un contribuabil înregistrează obligaţii restante care reprezintă doar penalităţi de întârziere şi dobânzi, acesta poate obţine practic anularea penalităţilor de întârziere dacă achită eşalonat dobânzile, se spune în comunicat.

Citeşte şi: Sorin Ovidiu Vântu, atac FURIBUND de după gratii la Iohannis, Dragnea şi Tudose

O altă măsură vizează amânarea la plată, în vederea anulării, şi a unui procent de 50% din dobânzile datorate de contribuabilii cu risc fiscal mic pe lângă penalităţile de întârziere, în scopul creării unei pârghii prin care debitorii cu risc fiscal mic să achite într-un termen cât mai scurt obligaţiile fiscale datorate. 

De asemenea, o altă măsură luată este crearea posibilităţii debitorului de a solicita organului fiscal executarea parţială a scrisorii de garanţie/poliţei de asigurare de garanţie în vederea stingerii ratelor de eşalonare. 

"Pentru debirocratizarea şi simplificarea procedurilor de administrare a creanţelor fiscale, s-a stabilit exonerarea contribuabilului/plătitorului de la obligaţia de a depune cerere de modificare a domiciliului fiscal, în situaţia în care domiciliul sau sediul social coincide cu domiciliul fiscal", precizează Guvernul. 

De asemenea, contribuabilul/plătitorul nu va mai avea obligaţia depunerii la organul fiscal central de copii ale documentelor doveditoare ale informaţiilor înscrise în declaraţia privind sediile secundare, în situaţia în care organul fiscal deţine deja aceste documente. 

O altă măsură vizează extinderea serviciului de comunicare prin mijloace electronice de transmitere la distanţă (SPV), dezvoltat la nivelul MFP/ANAF, se mai arată în comunicat.

Citeşte şi: LOVITURĂ: Anchetatorii lui Becali, VERIFICAŢI şi SANCŢIONAŢI .

Urmărește-ne:
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.