Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul, o nouă decizie controversată: Munca la negru NU se mai pedepsește cu închisoarea pentru angajatori

inspectia muncii munca la negru angajati

Executivul a înlocuit pedeapsa cu închisoarea pe care ar fi trebuit să o primească angajatorii care primeau mai mult de cinci angajați la negru cu o amendă contravențională mai mare, conform unei decizii luate în ședința de guvern de vineri. Este sau nu această măsură una de înăsprire a pedepselor pentru munca la negru, cum consideră oficialii din Ministerul Muncii?

„Pare că măsura amenzii este mai realistă decât cea a aplicării unei pedepse penale. Dintr-o perspectivă, considerarea ca infracțiune avea un avantaj psihologic, angajatorul temându-se totuși de un dosar penal și eventual de o condamnare penală.

Accident grav pe Valea Oltului. Două persoane au murit, traficul este blocat

Realist analizând, există foarte puține condamnări. Aplicarea unei pedepse contravenționale ar avea avantajul unei aplicări certe și rapide a măsurii prohibitive”, a explicat avocatul specializat în dreptul muncii Costel Gîlcă, conform ZF.

Mișcare SURPRIZĂ în televiziune! După ce a anunţat că renunţă la cariera de prezentator, a revenit la acelaşi post

Peste 2.100 de angajatori din România au fost descoperiți cu mai mult de 5 angajați la negru de către inspectorii de muncă în perioada 2011-2017, arată datele centralizate de ZF pe baza informațiilor de la Inspecția Muncii. Reprezentanții com­paniilor aflate în această situație ar fi tre­buit să primească o pedeapsă cu în­chisoarea de la trei luni la doi ani sau o amen­dă penală, conform Codului muncii actual.
În rapoartele Inspecției Muncii și în cele ale Ministerului Justiției nu există însă infor­mații centralizate legate de ce s-a întâm­plat cu angajatorii care au ajuns în instanță. Cu toate acestea, Dantes Nicolae Bratu, actualul șef al Inspecției Muncii, a spus de mai multe ori că este nevoie de o modificare a Codului muncii pentru aplicarea amen­zilor contravenționale pentru angajatorii care au mai mult de 5 angajați la negru, întrucât de cele mai multe ori în instanță se dispune neînceperea urmăririi penale.

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.