Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul olandez a aprobat un proiect de lege pentru ratificarea Tratatului UE-Ucraina

news.pn
referendum ucraina ue

Guvernul olandez a aprobat vineri un proiect de lege pentru a ratifica Tratatul UE-Ucraina, după un compromis obţinut cu o zi în urmă la Bruxelles cu cei 27 de parteneri europeni ai săi, transmite France Presse. "Considerăm că este necesar ca tratatul să fie ratificat", a declarat premierul liberal Mark Rutte în conferinţa sa de presă săptămânală la Haga, după ce a prezentat guvernului său detaliile textului negociat joi seară. Tratatul fusese respins în aprilie printr-un referendum consultativ.

Proiectul de lege trebuie aprobat de Consiliul de Stat, cel mai înalt organ consultativ al guvernului, înainte de a fi depus în cele două camere ale parlamentului pentru a fi ratificat, un vot care este încă incert. Textul negociat la Bruxelles exclude, negru pe alb, ca Ucrainei să îi fie conferit, chiar şi pe termen lung, "statutul de ţară candidată pentru aderarea" la UE şi stipulează ca Tratatul de Asociere "să nu ducă la nicio formă de cooperare obligatorie în domeniul apărării".

La sosirea la summitul de la Bruxelles, Mark Rutte a declarat presei că "retragerea Tratatului de pe masa discuţiilor ar fi cel mai mare cadou care i s-ar putea face lui Vladimir Putin", preşedintele rus, acuzat că acţionează "într-un mod agresiv" în Ucraina din 2014, conform Agerpres.

După trecerea sa pe la Consiliul de Stat, proiectul de lege va trebui examinat de cei 150 de deputaţi ai camerei inferioare a parlamentului olandez. Abia după ce va fi aprobat de aceasta, va putea fi înaintat senatului pentru a fi supus votului final, ceea ce constituie "în continuare un mare semn de întrebare", dat fiind faptul că actuala coaliţie guvernamentală condusă de Mark Rutte nu dispune de majoritate, a comentat pentru AFP o sursă politică. Acesta este ultimul obstacol înainte ca tratatul UE-Ucraina să fie aprobat de către Olanda, ultimul stat membru al UE care nu l-a ratificat încă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.