Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul Orban joaca tare. Anunță că Ungaria nu are nevoie de HIMARS după ce achiziția a fost condiționată de aderarea Suediei la NATO

Xinhua
Viktor Orban

Pe baza acestui fapt, este puțin probabil ca guvernul să renunțe prea curând la încercările sale de a bloca aderarea Suediei la NATO.

După cum a relatat anterior şi ziarul ungar „Népszava”, senatorul James E. Risch, un membru republican de rang înalt al Comisiei pentru relații externe a Senatului SUA, a oprit vânzarea de arme în valoare de 735 de milioane de dolari a SUA către Ungaria, deoarece Guvernul Orbán nu a ratificat încă aderarea Suediei la NATO. Prin acest demers, politicianul încearcă să exercite presiuni asupra Cabinetului ungar, înainte de summitul NATO de luna viitoare, de la Vilnius, pentru a da undă verde aderării, relatează Nepszava citat de Rador.

Demersul lui James E. Risch este posibil datorită faptului că vânzările majore de arme necesită aprobarea membrilor de rang înalt ai Comisiei pentru afaceri externe.

Senatorul republican a precizat că și-a exprimat anterior îngrijorarea față de Guvernul Orbán cu privire la această întârziere și a declarat că Ungaria ar trebui să permită Suediei să devină membră a NATO dacă dorește pachetul de armament american, care include 24 de lansatoare de rachete HIMARS, peste 100 de rachete și componente aferente.

Ministerul Apărării din Ungaria a reacționat la acest anunț printr-un comunicat și se pare că ar prefera să renunțe la arsenalul de arme. Potrivit comunicatului, ministerul de resort nu are nicio intenție de a achiziționa sisteme de rachete HIMARS.

„În timpul mandatului precedent al Guvernului, comisarul guvernamental pentru achiziții publice a trimis o scrisoare prin care a solicitat informații despre sistemele de rachete HIMARS, cu termenul limită martie 2022. Însă, nu s-a primit niciun răspuns din partea SUA, astfel ministerul a considerat cazul ca fiind închis.”- se mai arată în comunicat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.