Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul Orban: Majorarea salariului minim ar putea provoca creșterea prețurilor

bani-lei-salariu

Guvernul Ludovic Orban atrage atenția, într-o analiză referitoare la creșterea salariului minim, că măsura riscă să ducă la creșterea prețurilor la raft. Pe de altă parte, România este statul UE cu cel mai mare procent de muncitori care sunt plătiți cu salariul minim

Analiza Executivului apare în punctul de vedere asupra unui proiect de lege care propune creșterea în tranșe anuale egale a salariului de bază minim pe țară garantat în plată, începând cu data de 1 ianuarie 2021, astfel încât până la data de 31 decembrie 2024, acesta să reprezinte 60% din salariul mediu brut pe economie.

Citește și: Taberele din PSD: Cine se aliniază în spatele lui Eugen Teodorovici

Extras din opinia Guvernului:

„Impactul economic al majorării salariului minim:

În ultimii 3 ani, majorarea salariului minim brut pe ţară a condus la majorarea costului unitar cu forța de muncă și la scăderea profitabilităţii firmelor din sectoarele industriei producătoare de bunuri de consum. Această evoluţie s-a înregistrat și în 2019. În primul semestru al anului 2019, dinamica reală a costului cu forța de muncă a fost de 10,6% — iar dinamica reală a productivităţii de 4,7%. Observăm că se conservă un ecart din anii anteriori, chiar dacă acesta s-a mai redus, ceea ce arată că stabilirea salariului minim brut pe ţară, fără luarea în considerare a unor indicatori economici relevanţi, poate crea dezechilibru între muncă și capital.

În situația în care dinamica reală a productivităţii este sub dinamica reală a costului cu forța de muncă, datorită majorării salariilor, firmele vor avea înclinația de a transmite consumatorilor costul bunurilor și serviciilor vândute pentru a evita o scădere a profitului, ori își vor ajusta costurile, ceea ce pe termen scurt este mai puţin probabil. Pe ansamblu, trebuie reţinut că în situaţia în care dinamica reală a costului cu forța de muncă este peste dinamica reală a productivităţii, datorită majorării salariilor în termeni nominali, atunci preţurile în piaţă vor creşte, ceea ce are un efect de compensare a salariilor în termeni reali.

(...)

Conform datelor furnizate prin Consultation document C(2020) 83, prezentat mai jos, România are cel mai ridicat procent al lucrătorilor salarizaţi în jurul salariului minim din total lucrători, dintre toate statele membre, la mare distanţă faţă de celelalte, respectiv aprox.26%. Următorul stat membru este Portugalia, cu un procent de 18% lucrători salarizați în jurul nivelului salariului minim din total lucrători”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.