Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul Orban modifică legile justiției: 3 schimbări importante pregătite la Palatul Victoria / DOCUMENT

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Ludovic Orban

Guvernul discută marți, de la ora 15.00, în ședința săptămânală a Executivului, un proiect de lege care modifică legile justiției prin AMÂNAREA intrării în vigoare a următoarelor prevederi:

  • pensionarea anticipata a magistraților
  • trecerea de la completele de 2 judecători la completele de 3 judecatori în instanțele inferioare
  • mărirea de la 2 la 4 ani a vechimii necesare pentru intrarea în magistratură

Liberalii au spus în ultima perioadă că aceste măsuri sunt necesare pentru că, în caz contrar, funcționarea justiției din România ar fi „aruncată în aer”. Guvernul intenționează să-și asume răspunderea în Parlament pentru această lege.

VARIANTA CARE INTRĂ ÎN ȘEDINȚA DE GUVERN ESTE:

Lege privind unele măsuri pentru asigurarea bunei funcționări a instanțelor judecătorești și a parchetelor de pe lângă acestea în anul 2020

ART. I –

(1) Dispoziţiile art. 54 alin. (2) din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, privitoare la judecarea apelurilor în complet format din 3 judecători se aplică apelurilor formulate în procese pornite începând cu data de 1 ianuarie 2021. În procesele pornite începând cu data de 1 ianuarie 2020 şi până la data de 31 decembrie 2020 inclusiv, apelurile se judecă în complet format din 2 judecători.

(2) În cauzele penale, dispoziţiile art. 54 alin. (2) din Legea nr. 304/2004, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, privitoare la judecarea apelurilor în complet format din 3 judecători se aplică la judecarea apelurilor în cauzele care au fost înregistrate în primă instanţă începând cu 1 ianuarie 2021. Apelurile formulate în cauzele penale înregistrate în primă instanţă începând cu data de 1 ianuarie 2020 şi până la data de 31 decembrie 2020 inclusiv, se judecă în complet format din 2 judecători.

ART. II - Admiterea la Institutul Naţional al Magistraturii în anul 2020, precum și formarea profesională iniţială, examenul de absolvire a Institutului Naţional al Magistraturii, stagiul şi examenul de capacitate ale auditorilor de justiţie admişi la Institutul Naţional al Magistraturii în anul 2020 se organizează şi desfăşoară potrivit prevederilor art. 1 - 12 și 16 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 7/2019 privind unele măsuri temporare referitoare la concursul de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii, formarea profesională iniţială a judecătorilor şi procurorilor, examenul de absolvire a Institutului Naţional al Magistraturii, stagiul şi examenul de capacitate al judecătorilor şi procurorilor stagiari, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară şi Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii.

ART. III - Prevederile art. I pct. 142 din Legea nr. 242/2018 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, cu referire la art. 82 alin. (3) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2021.

Citește și: Raed Arafat amenință că pleacă din România. Fondatorul SMURD: Pentru ce am făcut în țara asta, dacă vor să mă demită, să mă demită onorabil .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.