Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul polonez a anunţat că va revizui o propunere vizând introducerea unei taxe pe veniturile din publicitate

romanialibera.ro
krs polonia

Guvernul polonez a anunţat marţi că va revizui o propunere vizând introducerea unei taxe pe veniturile din publicitate, pentru a se asigura că este o taxă corectă, după criticile venite din partea companiilor de media, partidelor de opoziţie şi partenerului de coaliţie, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Săptămâna trecută, mai multe mijloace de informare în masă private din Polonia au încetat să emită, în semn de protest faţă de un proiect vizând introducerea unei taxe pe veniturile din publicitate, care în opinia jurnaliştilor ameninţă independenţa şi diversitatea media.

Criticii susţin că Polonia urmează exemplul Ungariei şi încearcă să crească controlul Guvernului asupra media. Cea mai mare parte din mass media independente din Polonia sunt finanţate prin publicitate şi abonamente. În replică, Guvernul polonez susţine că taxa pe veniturile din publicitate, care variază între 2 şi 15% în funcţie de mărimea companiei, va ajuta la strângerea de fonduri pentru sănătate şi cultură, domenii afectate de pandemia de coronavirus.

Propunerea privind taxa pe veniturile din publicitate, prezentată la începutul acestei luni, era marţi în fază de consultări iar Guvernul de la Varşovia a anunţat că va lua în calcul criticile primite, atunci când va revizui proiectul legislativ.

Citește și: CTP: ‘Nu-mi pare rău că Simona a pierdut în fața unei Serena Williams întinerită cu câțiva ani’

"Vom analiza toate sugestiile primite de la diferite grupuri de media şi alte părţi interesate şi pe baza acestor sugestii va fi prezentată o nouă propunere care include unele din aceste sugestii", a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Piotr Muller. Acesta a subliniat că propunerea legislativă nu afectează media regionale sau mici ci vizează marile entităţi şi "giganţii digitali care deseori plătesc taxe nejustificat de mici", a adăugat Mueller.

Partidul Acordului, unul dintre cei doi parteneri ai Partidului Lege şi Justiţie (PiS) în coaliţia guvernamentală, a anunţat săptămâna trecută că nu suportă varianta actuală a taxei, parţial şi din cauza efectelor asupra afacerilor, ceea ce înseamnă că propunerea legislativă nu avea şanse de a trece prin Parlament.

Luni, premierul polonez, Mateusz Morawiecki, a promis că taxa va fi "corectă şi progresivă şi va fi concepută astfel încât toate marile firme să aibă cea mai mare contribuţie la viaţa noastră economică".

De la venirea sa la putere, în 2015, Partidul Lege şi Justiţie (PiS) a promovat patriotismul şi valorile conservatoare, opunându-se la ceea ce numeşte liberalism şi multiculturalism importat. Parlamentarii PiS susţin că firmele de media din străinătate au mult prea multă influenţă în Polonia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.