Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul polonez oferă studenţilor voluntari un program de instrucţie militară

EUCham
polonia, EU

Polonia va pune la dispoziţia studenţilor un program de instrucţie militară cu participare pe bază de voluntariat şi în urma căruia ei vor intra în rândul rezerviştilor şi vor putea fi mobilizaţi în caz de conflict, iniţiativă ce face parte din măsurile de consolidare a securităţii naţionale în contextul temerilor provocate de Rusia, informează miercuri agenţia EFE. Acest program de formare militară a studenţilor va începe în luna octombrie. Conform acordului semnat de ministerele Apărării şi Educaţiei, este vorba despre un program-pilot ce va cuprinde 30 de ore de cursuri teoretice despre securitate, din octombrie până în iunie, iar apoi, în timpul vacanţei de vară, programul practic de instrucţie militară.

Vice-ministrul Apărării, Michal Dworczyk, a anunţat că vor fi disponibile 10.000 de locuri. El a justificat această iniţiativă prin faptul că numărul rezerviştilor a tot scăzut după ce cu zece ani în urmă a fost eliminat stagiul militar obligatoriu. Decizia privind programul de antrenament militar pentru studenţi survine după ce anul trecut guvernul polonez a creat şi o forţă paramilitară alcătuită din civili voluntari şi inspirată din modelul Gărzii Naţionale a SUA, obiectivul acelei iniţiative fiind pregătirea pentru un ipotetic război hibrid, cum a fost cel condus de Rusia în timpul anexării Crimeii, conform Agerpres.

Anul trecut, în luna noiembrie, Ministerul polonez al Apărării a iniţiat şi cursuri de apărare personală destinate femeilor civile. Însă criticii acestor proiecte pun la îndoială utilitatea practică a implicării civililor în structurile de apărare în condiţiile războiului modern. Iar dincolo de considerentele tehnice, o parte a opoziţiei şi a mass-media îşi exprimă temerea că voluntarii instruiţi militar ar putea deveni un fel de gardă pretoriană a formaţiunii naţionaliste de guvernământ, Partidul Dreptate şi Justiţie (PiS).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.