Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul polonez acuză Comisia Europeană că își depășește competențele

Polonia

Comisia Europeana îsi depaseste competentele atunci când se amesteca în dezbaterea cu privire la noua reforma controversata a sistemului judecatoresc din Polonia, a declarat luni ministrul de interne polonez Mariusz Blaszczak, transmite DPA.

''Bruxellesul vrea sa fie un superguvern. Acest lucru este interzis. Domnii de la Comisia Europeana s-au îndepartat de realitate'', a spus Mariusz Blaszczak, într-un interviu pentru TVN24.

Controversa este legata de reforma modului de functionare a Tribunalului Constitutional al Poloniei, criticii sustinând ca noile masuri vizeaza consolidarea controlului guvernului asupra sistemului judiciar si ca ele vor submina democratia si statul de drept.

La jumatatea lunii ianuarie, Comisia Europeana a decis lansarea etapei preliminare a unei proceduri oficiale de evaluare a recentelor modificari aduse de guvernul conservator din Polonia la legea privind Tribunalul Constitutional. Aceasta este prima din cele trei etape ale procedurii de aparare a statului de drept, creata în martie 2014 de Comisia Europeana, dar care nu a mai fost utilizata pâna acum.

Mecanismul a fost creat în 2014 în urma criticilor aduse Bruxellesului în legatura cu lipsa de reactie fata de unele derapaje ale Ungariei de la valorile democratice europene. Frans Timmermans a trimis la sfârsitul lunii decembrie o scrisoare guvernului de la Varsovia solicitând ''explicatii'' asupra celor doua legi controversate. Executivul polonez a raspuns aparându-si cu fermitate deciziile.

Prima lege controversata, adoptata de parlamentul polonez pe 24 decembrie, modifica regulile de vot cu majoritate calificata în cadrul Tribunalului Constitutional, instanta în care cinci judecatori noi au fost numiti de guvernul recent instalat. A doua lege, votata în graba în penultima zi a anului, face sa expire cu efect imediat mandatele membrilor conducerii si consiliilor de supraveghere ale televiziunii si radioului publice, încredintând numirea noilor responsabili ministrului de finante.

Ministrul de externe polonez Witold Waszczykowski a afirmat luni, la Bruxelles, ca Uniunea Europeana nu trebuie sa continue aceasta procedura. ''Este o procedura, care de departe depaseste tratatul european. Nu am convenit cu privire la acest tip de uniune (atunci când am aderat la UE)'', a mentionat seful diplomatiei poloneze.

Procedura de aparare a statului de drept cuprinde trei etape: evaluare urmata de un aviz, recomandare pentru rezolvarea problemelor constatate si urmarirea aplicarii recomandarilor formulate. În caz de esec, tratatele europene prevad o sanctiune ultima radicala, si anume retragerea dreptului de vot al statului respectiv la summiturile si reuniunile ministeriale ale UE.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.