Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul polonez vrea să le interzică accesul ucrainenilor cu opinii puternic 'antipoloneze'

EUCham
polonia, EU

Polonia intenţionează le interzică accesul cetăţenilor ucraineni cu opinii puternic 'antipoloneze', a declarat joi şeful diplomaţiei de la Varşovia, Witold Waszczykowski, transmite Reuters. 'În acest moment, lansăm procedurile prin care nu li se va permite persoanelor cu opinii extrem antipoloneze să intre în Polonia (...) Cei care demonstrează şi folosesc instrumente administrative împotriva Poloniei vor suporta de asemenea consecinţele', a declarat Waszczykowski la televiziunea de stat TVP1, conform Agerpres.

El a explicat că măsura este o reacţie la lipsa de respect arătată într-un cimitir polonez din Lvov, oraş aflat în componenţa Poloniei înainte de Al Doilea Război Mondial, dar aparţinând acum Ucrainei. Potrivit lui Waszczykowski, sculpturile cu lei de la intrarea cimitirului, purtând scuturi inscripţionate cu devizele în limba polonă 'Credincios pentru totdeauna' şi 'Pentru tine, Polonia', au fost acoperite cu cutii.

El a precizat că ucrainenilor care exprimă sentimente antipoloneze sau vandalizează simboluri poloneze în Ucraina li se va refuza viza, însă nu a explicat modalitatea prin care această politică va fi pusă în aplicare. Polonia găzduieşte între 1,5 şi 2 milioane de ucraineni care şi-au părăsit ţara în căutare de locuri de muncă după ce revolta din piaţa Maidan de la Kiev, din 2014, şi conflictul cu separatiştii proruşi din estul Ucrainei au aruncat economia în recesiune.

În pofida susţinerii arătate de Polonia pentru o Ucraină independentă care să poată ţină piept Rusiei, după accederea la putere a Partidului Lege şi Justiţie (PiS), în urmă cu doi ani, au apărut tensiuni legate de istoria comună frământată a celor două ţări. Polonia a adoptat în 2016 o rezoluţie prin care declara drept 'genocid' omorârea a mii de polonezi în Al Doilea Război Mondial de către unităţi ale Armatei Insurgente Ucrainene (UPA). Kievul respinge acest calificativ, făcând apel la reconciliere şi iertare.

Potrivit lui Waszczykowski, simpatia Poloniei pentru lupta Ucrainei cu Rusia nu trebuie să împingă 'problemele istorice' în plan secund. 'Nu se poate ca geopolitica, ca agresiunea rusă să fie o scuză şi ca timp de ani să nu rezolvăm problemele care ne despart', a subliniat el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.