Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul Poloniei intenţionează să limiteze impactul creşterii preţurilor la gaze asupra instituţiilor publice

AP
Polonia

Guvernul Poloniei intenţionează să adopte o lege prin care va limita impactul creşterii preţurilor gazelor asupra instituţiilor publice, cum ar fi spitalele, ca parte a pachetului de măsuri menit să combată inflaţia, a anunţat marţi vicepremierul Jacek Sasin, citat de Reuters.

Guvernele din Europa şi din întreaga lume se confruntă cu presiuni similare din cauza inflaţiei, ca urmare a creşterii preţurilor globale la energie şi a perturbărilor apărute de-a lungul lanţurilor de aprovizionare în contextul pandemiei de coronavirus şi a carantinelor impuse pentru a opri răspândirea virusului.

Companiile poloneze susţin că au primit notificări că facturile lor la gaze vor fi mult mai mari decât în 2021, dar impactul asupra instituţiilor publice, cum ar fi spitalele, este în special îngrijorător pentru votanţi.

Întrebat dacă Polonia va lua măsuri pentru a ajuta acest tip de instituţii, Jacek Sasin a răspuns că vor fi adoptate măsuri.

"Legea este pregătită într-un ritm rapid, din cauza recentei creşteri a preţurilor gazelor", a declarat oficialul la postul public de radio Polskie 1, adăugând că reglementarea va extinde utilizarea mecanismului tarifar aplicat gospodăriilor, potrivit Agerpres.ro.

"Prin acest mecanism, majorarea facturilor la gaze este încă ridicată pentru gospodării, dar putem spune că o creştere medie de 54% pentru aceşti clienţi, comparativ cu creşteri chiar de până la 800% pentru alte entităţi, este destul de rezonabilă", a declarat vicepremierul polonez.

Măsurile privind preţurile gazelor ar urma să facă parte din noul set menit să atenueze impactul inflaţiei asupra votanţilor. Autorităţile de la Varşovia au anunţat deja reducerea taxelor la benzină, gaze naturale şi electricitate şi distribuirea de bani către gospodării. Economiştii avertizează că măsurile vor reduce nivelul de vârf al inflaţiei în primul semestru din 2022, dar ulterior rata inflaţiei ar putea creşte.

La fel ca şi alte ţări din Europa Centrală şi de Est, Polonia se confruntă cu o combinaţie între deficit de forţă de muncă, creşterea rapidă a salariilor şi factori globali precum perturbări de-a lungul lanţurilor de aprovizionare şi creşterea preţurilor la energie, care determină toate o explozie a preţurilor de consum.

În decembrie, inflaţia a crescut pentru a şasea lună consecutiv, ajungând la 8,6%, cel mai ridicat nivel din ultimii 20 de ani. La baza acestei creşteri au stat preţurile la energie, un factor care ar urma să persiste şi în acest an.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.