Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul portughez, presat să asigure măsuri privind consolidarea sănătății publice

www.politicall.ro
Portugalia steag

Lideri din domeniul afacerilor, sindicatele şi medicii şi-au unit luni forţele pentru a face presiuni asupra guvernului portughez în vederea consolidării măsurilor de sănătate publică pentru a permite o relaxare treptată a izolării la nivel naţional impuse în legătură cu pandemia de coronavirus, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

Într-o scrisoare trimisă prim-ministrului Antonio Costa şi preşedintelui Marcelo Rebelo de Sousa, cei 167 de semnatari au cerut guvernului să facă obligatorie utilizarea măştilor şi să instaleze distribuitoare contactless cu dezinfectant pentru mâini în spaţiile publice.

"Planificarea pentru ieşirea treptată din izolare va cere măsuri suplimentare pentru a preveni noi focare ce ar putea conduce la perioade intermitente de restricţii (...). Este urgent să se amplifice măsurile (...) vizând sănătatea publică", au scris ei.

Apoi, starea de urgenţă ar trebui ridicată treptat, permiţând economiei să revină la niveluri normale de activitate, adaugă ei.

Portugalia a raportat până în prezent 16.934 de cazuri de coronavirus şi 535 de decese, cu mult sub nivelurile înregistrate în Spania vecină. Preşedintele a declarat că va propune extinderea restricţiilor la nivel naţional, în prezent în vigoare până la 17 aprilie, până la 1 mai.

Citește și: Ministrul Agriculturii îi liniștește pe români: Există foarte multe stocuri

În scrisoarea lor, semnatarii au cerut guvernului să testeze toate cazurile suspecte de coronavirus în 24 de ore de la primele simptome şi să introducă utilizarea pe scară largă a testelor serologice pentru detectarea anticorpilor ce luptă împotriva bolilor.

Una dintre măsurile propuse cere autorităţii din domeniul sănătăţii să solicite operatorilor de telecomunicaţii datele de contact ale utilizatorilor infectaţi cu coronavirus în ultimele 14 zile. Pe baza geolocalizării, autorităţile vor alerta apoi utilizatorii care au fost în apropierea persoanei infectate cu privire la riscul de contagiune prin mesaj text sau apel telefonic.

Ministrul sănătăţii Marta Temido a declarat luni la o conferinţă de presă că prioritatea este de "a testa mai mult", adăugând că un total de 179.000 de teste coronavirus au fost efectuate de la începutul lunii martie în ţara de 10 milioane de locuitori.

Potrivit autorităţilor, numărul scăzut de cazuri în Portugalia nu înseamnă că restricţiile ar putea fi relaxate rapid.

La rândul său, Jorge Roque da Cunha, şeful Uniunii Independente a Medicilor, a pus la îndoială fiabilitatea cifrelor oficiale.

"Există eşecuri în raportarea cazurilor", a declarat el ziarului Observador. "Nu este posibil ca într-o săptămână întreaga regiune Lisabona şi Vale do Tejo să raporteze doar 15 noi cazuri", a adăugat el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.