Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul pregătește amânarea ratelor pentru fermieri

amazonaws.com
datorie banca

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) va elabora un proiect de act normativ pentru introducerea unui mecanism bancar de amânare a ratelor pentru fermieri, a anunţat, marţi, ministrul de resort, Adrian Oros.

Citește și: USR-PLUS recunoaște că face ‘FIGURAȚIE’ la a doua primărie din România: ‘Șansele sunt mici. Știe toată lumea! I-am spus lui Emil Boc: ai procente cât China’ .

"Cu băncile am avut două runde de întâlniri şi în care încercăm să elaborăm un proiect de act normativ cu aplicabilitate unitară, practic un mecanism bancar de amânare a ratelor, plecând de la prevederile Ordonanţei 37/2020 privind acordarea unor facilităţi pentru creditele acordate de instuţiile de credit şi de finanţare. Ieri am avut a doua rundă de întâlniri, iar băncile, marea majoritate, şi Asociaţia Română a Băncilor, ar fi de acord cu un asemenea act normativ. Singura problemă care mai trebuie rezolvată este o reglementare care să vină din partea Băncii Naţionale. Ieri a fost şi un reprezentant al BNR şi sper ca în urma consultărilor să apară această reglementare care să le permită băncilor să intre într-un asemenea mecanism bancar de amânare a ratelor", a spus Oros într-o conferinţă de presă.

El a precizat că ministerul sprijină demersurile pe acest subiect pentru că este în interesul ministerului, al agriculturii şi economiei româneşti ca fermierii care au fost păgubiţi anul acesta şi de secetă să beneficieze de această amânare a ratelor, astfel încât ei să îşi poată relua activitatea şi să nu falimenteze.

"Nu este în interesul nimănui ca ei să falimenteze", a adăugat şeful MADR.

De asemenea, Oros a precizat că în urma discuţiilor cu reprezentanţii Ministerului Finanţelor Publice şi cei ai Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală s-a decis ca procesele verbale completate de către comisiile mixte care au constatat pagubele să stea la baza verificărilor Fiscului din anul 2021.

"Am căzut de acord ca cei de la ANAF să ia în considerare procesele verbale care au fost completate de către comisiile mixte care au constatat pagubele şi acele procese verbale să stea la baza verificărilor pe care ANAF, eventual, prin sondaj, anul viitor, o să le facă la fermieri şi să nu-i întrebe de ce au înregistrat producţii foarte mici. În alţi ani am înţeles că, deşi s-au consemnat în procesele verbale, iar despăgubiri nu s-au făcut, ANAF-ul i-a şi amendat pentru că a spus că nu au înregistrat producţiile, iar producţiile nici măcar nu le aveau. Tocmai de aceea o să-i despăgubim, deoarece au avut producţiile mult diminuate", a mai spus ministrul Agriculturii.

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, a susţinut marţi o conferinţă de presă, la sediul ministerului.

Temele au vizat rezultatele parţiale privind campania de recoltat la data de 3 august 2020 şi aprobarea unor noi reglementări fitosanitare pentru produsele vegetale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.