Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul răsuflă UȘURAT: Investitorii străini NU s-au speriat de criza politică din România

Inquam Photos / Octav Ganea
sedinta Guvern

Riscurile politice sunt ridicate în Europa de Est, dar cu toate acestea investitorii nu sunt preocupaţi de acest lucru, informează Bloomberg.

Polonia este ameninţată de o criză politică fără precedent şi posibile sancţiuni economice din partea UE pentru erodarea statului de drept, în Cehia premierul nu a reuşit să formeze un guvern majoritar iar partidul la putere din România şi-a dat jos cel de-al treilea prim-ministru în decurs de un an.

Citește și: Vești PROASTE de la BNR pentru românii cu credite în lei: Indicele Robor a atins un nou nivel alarmant

Cu toate acestea, monedele şi obligaţiunile statelor din regiune performează mai bine decât alte state emergente ajutate de achiziţiile de active ale Băncii Centrale Europene şi cel mai rapid ritm de creştere economică din ultimii şase ani.

"Există în continuare foarte multă lichiditate globală în căutare de randamente. Cererea externă din partea UE este puternică, fondurile europene sunt în creştere, consumul intern este puternic, inflaţia nu este o problemă majoră, cel puţin nu în opinia băncilor centrale. Ce să nu îţi placă? Muzica cântă astfel că investitorii trebuie să danseze", a apreciat Viktor Szabo, manager la fondul de investiţii Aberdeen Standard Investments din Londra.

Potrivit analiştilor intervievaţi de Bloomberg, economiile din Europa de Est au înregistrat anul trecut o creştere medie de 3,7%, cel mai puternic avans de după 2011. Această creştere a fost stimulată de investiţiile asigurate de miliardele de euro venite de la Uniunea Europeană, la care majoritatea statelor din regiune au aderat în deceniul precedent.

"În ochii multor investitori, evenimentele politice din Europa Centrală şi de Est sunt considerate doar zgomot, chiar dacă evoluţiile din marile economii emergente pot însemna un punct de cotitură pentru economie. Investitorii ar putea vedea Uniunea Europeană ca ultimul obstacol în calea unor evoluţii economice negative", susţine Magdalena Polan, economist la Legal & General Group Plc din Londra, potrivit Agerpres.

Citește și: Raport DEVASTATOR al Consiliului Europei: 'România, progrese LIMITATE în prevenirea CORUPŢIEI parlamentarilor, judecătorilor şi procurorilor'

În plus, băncile centrale din regiune au susţinut şi ele evoluţia favorabilă a activelor. Banca Naţională a Cehiei a fost prima din Europa care a înăsprit politica monetară pentru a contracara creştere inflaţiei ca urmare a majorării consumului şi salariilor. Comitetul de politică monetară de la Banca Naţională a Poloniei a menţinut nemodificată dobânda timp de aproape trei ani în timp ce excedentul de cont curent record al Ungariei a permis investitorilor să profite de aprecierea obligaţiunilor în condiţiile în care Banca Naţională continuă măsurile neconvenţionale de relaxare.

"Pentru investitorii pe termen lung, sunt mai importante evoluţiile mai ample în domeniile economie, politică şi societate. Participanţii de pe pieţele financiare au încredere în agenda politică pe termen lung a statelor din Europa Centrală şi de Est deoarece este mai bine ancorată şi mai diversificată decât multe alte pieţe emergente" subliniază Jetro Siekkinen de la fondul finlandez Aktia Asset Management.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.