DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Guvernul României, pârât la UE pentru ajutorul acordat Complexului Energetic Oltenia: 'În acest moment, Ministerul Energiei se joacă cu focul'

Guvernul Romaniei
Virgil Popescu

Reprezentanții Greenpeace susțin că Guvernul încalcă reglementările UE deoarece acordă Complexului Energetic Oltenia un grant de 241 de milioane de euro. Trei organizații europene de mediu au decis să sesizeze Comisarul European pentru Competiție.

Potrivit Greenpeace, pe 31 martie, Guvernul României a decis să acorde Complexului Energetic Oltenia (CEO) un grant de 241,4 milioane euro, înainte ca investigația Comisiei Europene referitoare la planul de restructurare să fie finalizată. Este o încălcare gravă a reglementărilor referitoare la ajutoarele de stat, consideră reprezentanții organizației.

Explicația ar fi că România nu a notificat Comisia Europeană și nu a primit autorizarea forului european de a implementa planul de restructurare. „Prin urmare, grantul de salvare este ilegal și contravine articolului 108 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene. Mai mult, România intenționează să ofere acest ajutor de salvare în condiții mult mai favorabile decât cele care s-au aplicat precedentului ajutor de salvare, aprobat de Comisie în luna februarie 2020”, spun cei de la Greenpeace.

De asemenea, acordând un grant și nu un împrumut, guvernul transferă către cetățeni costurile emisiilor de CO2, care ar trebui să fie suportate de Complexul Energetic Oltenia, încălcând principiul „poluatorul plătește” așa cum este el descris în articolul 191 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, mai susțin cei de la Greenpeace.

„În acest moment, Ministerul Energiei se joacă cu focul. Prin adoptarea acestei ordonanțe de urgență, domnul Virgil Popescu sfidează regulile și instituțiile europene, periclitând șansele CEO de a obține finanțare și de a se restructura cu adevărat odată cu închiderea investigației. Să fie foarte clar: suntem pentru restructurarea Complexului Energetic Oltenia, însă nu în orice condiții. Înțelegem că acest proces nu se poate întâmpla fără sprijin financiar, însă el trebuie acordat în condițiile legii. În același timp, banii publici nu trebuie să susțină producția de energie din cărbune sau alți combustibili fosili toxici. CEO are viitor și perspective de dezvoltare doar dacă lasă în urmă combustibilii fosili și se concentrează pe energia regenerabilă.” a declarat Vlad Cătună, coordonator de campanii la Greenpeace România.

Scrisoarea a fost trimisă Comisarului European pentru Competiție, Margrethe Vestager, de către Greenpeace European Unit, Europe Beyond Coal și Bankwatch România.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.