Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul Rusiei devine tot mai agresiv faţă de Comitetul Internaţional Olimpic, acuză Thomas Bach

CIO
Thomas Bach

Guvernul Rusiei devine din ce în ce mai agresiv faţă de Comitetul Internaţional Olimpic (CIO), pe măsură ce Jocurile de la Paris se apropie, a declarat marţi preşedintele CIO, Thomas Bach, citat de agenţia Reuters, potrivit Agerpres.

Ministrul rus al Sportului, Oleg Matîţin, a declarat săptămâna trecută că Rusia nu ar trebui să boicoteze Jocurile Olimpice din capitala Franţei (26 iulie - 11 august), în ciuda restricţiilor impuse sportivilor săi de către CIO, în urma invaziei armatei ruse în Ucraina.

CIO le va permite sportivilor ruşi şi belaruşi care se califică la JO 2024 să participe la competiţie ca neutri, fără drapele, embleme sau imnuri naţionale.

"În ceea ce priveşte participarea lor, am auzit semnalul destul de politicos (din partea ministrului rus al Sportului), dar pe de altă parte, am văzut şi comentariile foarte agresive ale guvernului", a declarat Bach pentru cotidianul francez Le Monde.

El a adăugat că participarea ruşilor şi belaruşilor la ceremoniile de deschidere şi de închidere va fi discutată marţi şi miercuri, în cadrul reuniunii Comitetului Executiv al CIO.

"CIO nu comentează, dar putem vedea că agresivitatea guvernului (rus) creşte pe zi ce trece, împotriva CIO, împotriva Jocurilor, împotriva mea", a subliniat responsabilul german.

"Ele variază de la 'fascist' la 'distrugerea Jocurilor şi a Mişcării Olimpice'. Şi totul vine de la oficiali ruşi. Nu ştiu dacă vine de la însuşi Vladimir Putin. Nu mă uit zilnic la Telegram, nu sunt atât de masochist, dar atacurile vin de la toate nivelurile", a adăugat Bach.

Preşedintele CIO a exclus, de asemenea, ideea ca sportivii israelieni să participe ca neutri la JO 2024, pe fondul criticilor tot mai mari la adresa campaniei militare a Israelului împotriva Hamas în Gaza.

"Lucrurile sunt foarte clare. Spre deosebire de Comitetul Olimpic Rus, Comitetul Olimpic Israelian nu a încălcat Carta Olimpică", a precizat germanul.

"Comitetul Olimpic Rus vrea să-şi exercite autoritatea asupra regiunilor anexate de guvernul rus. Aceasta este o încălcare a integrităţii teritoriale şi a Comitetului Olimpic Naţional al Ucrainei. În lumea olimpică, avem de 30 de ani ceea ce lumea politică numeşte o soluţie cu două state: avem un Comitet Olimpic Naţional Israelian şi un Comitet Olimpic Naţional Palestinian. Aceste două comitete olimpic naţionale au coexistat paşnic timp de 30 de ani", a adăugat el.

Thomas Bach a garantat, totodată, că vor fi sportivi palestinieni la Paris. '"Dacă nu se califică destui sportivi palestinieni, îi vom invita. Ne vom putea baza pe programul nostru de solidaritate olimpică, ce prevede că sunt necesari cel puţin şase sportivi pentru fiecare Comitet Olimpic Naţional", a explicat preşedintele CIO.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.