DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Guvernul a schimbat legea pensiilor: scade cu 13 ani vârsta standard de pensionare pentru anumite categorii de angajați și se recalculează pensiile

Inquam Photos/ Octav Ganea
Guvernul Romaniei

Un proiect de modificare a legii pensiilor a fost introdus în ședința de Guvern de miercuri. Ordonanța de Urgență prevede introducerea unor noi categorii de locuri de muncă în condiții speciale, reducerea vârstei standard de pensionare și recalcularea anumitor pensii.

UPDATE ora 15.00 - Actul normativ a fost adoptat în ședința de Guvern și circa 1.500 de pensionari vor beneficia de schimbări.

Măsurile introduse de Guvern sunt următoarele:

1. În categoria locurilor de muncă în condiții speciale vor fi introduse toate persoanele care au desfășurat următoarele activități: „activitățile referitoare la fabricarea, manipularea, transportul nitroglicerinei, explozivilor, pulberilor negre, pulberilor fără fum, produselor pirotehnice în unităţile de producţie a explozivilor, precum şi fabricarea nitrocelulozelor şi a celuloidului în aceleaşi unităţi de producţie a explozivilor; fabricarea muniţiilor şi a elementelor de muniţii, locurile de muncă în care se execută operaţii cu exploziv de iniţiere, exploziv cu caracteristică de sensibilitate mare, precum şi locurile de muncă în care se execută operaţii cu explozivi aromatici, la care angajaţii vin în contact direct cu aceştia; operaţii de distrugere a muniţiilor încărcate şi a elementelor de muniţii încărcate, a pulberilor, a explozivilor şi a produselor pirotehnice; delaborarea muniţiilor şi a elementelor pirotehnice încărcate cu substanţe explozive sau incendiare”

2. O altă modificare vizează reducerea vârstei standard de pensionare cu 13 ani pentru persoanele care au desfășurat activitățile de mai sus, urmând ca acestea să beneficieze de pensie pentru limită de vârstă pentru un stagiu de cotizare de cel puțin 25 de ani realizat în aceste activități.

3. Totodată se propune asimilarea stagiului de cotizare în condiții speciale de muncă, a perioadei anterioare datei de 1 aprilie 2001 în care salariații au desfășurat activități, în locurile de muncă încadrate conform legislației anterioare în grupa I de muncă.

4. De asemenea, se propune recalcularea pensiilor pentru persoanele cu drepturi de pensie stabilite și care dovedesc stagii de cotizare realizate în activitățile încadrate în grupa I de muncă înainte de 1 aprilie 2001 și asimilate condițiilor speciale de muncă.

Citește aici cu cât vor crește, în medie, pensiile care se vor recalcula.

Citește și: Taberele din PSD: Cine se aliniază în spatele lui Eugen Teodorovici

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.