Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul sfidează Justiţia, de dragul unor afacerişti apropiaţi de PSD/ UPDATE

ponta guvern

O sentinţă definitivă a fost călcată în picioare de Ministerul Economiei, într-o manevră prin care doi oameni de afaceri apropiaţi de PSD au primit un cadou de 3 milioane de euro.

Fraţii Emil şi Marius Cristescu, cei mai bogaţi bănăţeni, proprietari ai companiei Bega Grup, au primit un teren de 3.700 de metri pătraţi în centrul Timişoarei, printr-un document emis de Ministerul Economiei în condiţii suspecte. Actul a fost semnat de ex-ministrul Economiei, Constantin Niţă (PSD), în aprilie 2014.

Proprietari ai complexului comercial Bega, fraţii Cristescu au început demersurile pentru a intra în proprietatea parcării din spatele magazinului, în baza HG 834/1991, care le permite firmelor înfiinţate cu capital de stat şi privatizate ulterior (aşa cum era cazul companiei lor) să primească terenurile adiacente clădirilor pe care le folosesc pentru desfăşurarea activităţii. Responsabil pentru emiterea certificatului de atestare a proprietăţii era CJ Timiş, care a refuzat să-l elibereze, susţinând că firma nu îndeplineşte condiţiile legale obligatorii: terenul să fi aparţinut companiei la momentul înfiinţării şi să nu fie în domeniul public.

Fraţii Cristescu s-au adresat instanţei. Printr-o sentinţă emisă în 14 octombrie 2011, Tribunalul Timiş stabileşte că Bega TM nu poate primi terenul, pentru că nu îndeplineşte condiţiile legii. Sentinţa Tribunalului a fost menţinută de Curtea de Apel Timiş, care a decis printr-o sentinţă irevocabilă că firma fraţilor Cristescu nu are dreptul să primească parcarea din spatele magazinului Bega.

Între timp, Bega TM a fuzionat prin absorbţie cu o altă firmă a fraţilor Cristescu, Bega Turism, iar în luna aprilie a anului trecut, în ciuda sentinţei irevocabile care spune că milionarii bănîţeni nu pot primi terenul, ministrul Economiei din Guvernul Ponta III, Constantin Niţă, proaspăt instalat după ieşirea liberarilor de la guvernare, emite certificatul care atestă dreptul de proprietate al Bega Turism asupra parcării din spatele magazinului cu pricina, drept obţinut în mod gratuit. Documentul este emis la data de 18.04.2014 şi este justificat prin legea 834/1991, tocmai legea pe baza căreia instanţa a decis că terenul nu poate deveni propritatea fraţilor Cristescu, scrie adevarul.ro.

Emil şi Marius Cristescu sunt cei mai bogaţi bănăţeni având, potrivit Topului Forbes din 2014, o avere estimată la 580-640 de milioane de euro. De numele fraţilor Cristescu se leagă şi privatizarea unor mari fabrici din Timişoara, închise şi transformate în afaceri imobiliare de succes. Cei doi oameni de afaceri sunt apropiaţi de Ilie Sârbu, socrul premierului, care are biroul din Timişoara tocmai în hotelul de patru stele al fraţilor Cristescu. Marius şi Emil Cristescu sunt şi proprietarii complextului turistic cu specific militar Arsenal Park, de lângă Orăştie, loc în care se desfăşoară periodic întâlniri are PSD şi unde Victor Ponta şi-a petrecut sărbătorile de iarnă.

UPDATE: Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, a declarat că Primăria se judecă în prezent cu oamenii de afaceri Marius şi Emil Cristescu pentru terenul în cauză şi, dacă este vorba despre un abuz în serviciu din partea ministrului Economiei, instituţiile se pot autosesiza. "Nu ştiu cum stau lucrurile acolo, nu mă pot pronunţa. Juriştii trebuie să stabilească. În ceea ce ne priveşte, noi vrem să ţinem în patrimoniul municipalităţii acea parcare. În rest, dacă e de autosesizat alte instituţii ale statului, trebuie să se autosesizeze. Sunt convins că, dacă e cazul, ele o fac. Eu nu ştiu când e cazul, când nu e cazul. Nu mă pricep", a declarat Robu, pentru stiripesurse.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.