Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul filipinez şi rebelii comunişti au convenit să reia negocierile de pace

abcnews.go.com
Filipine forțele de securitate

Guvernul filipinez şi rebelii comunişti au ajuns la un acord de reluare a negocierilor de pace după o întrerupere de şase ani, au anunţat marţi cele două părţi şi Norvegia, care a jucat rolul de facilitator al acordului, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Obiectivul este să se pună capăt conflictului dintre guvern şi Noua Armată a Poporului, aripa militară a Partidului Comunist din Filipine, conflict ce durează de peste 50 de ani şi a făcut peste 40.000 de morţi.

Delegaţii de rang înalt ale celor două părţi au convenit săptămâna trecută, la Oslo, 'o viziune comună pentru pace' care încearcă să înlăture principalele obstacole, a dezvăluit marţi Ministerul de Externe norvegian.

Dacă negocierile vor avea succes, rebelii vor înceta lupta armată şi se vor transforma într-o mişcare politică, a mai indicat Oslo.

'Părţile sunt de acord cu o rezolvare principială şi paşnică a conflictului armat', se spune în comunicatul comun, potrivit căruia negocierile de pace vor aborda 'nemulţumirile socio-economice şi politice adânc înrădăcinate'.

Negocierile vor viza şi scoaterea Partidului Comunist şi a grupărilor afiliate de pe lista organizaţiilor teroriste a guvernului, a declarat consilierul guvernamental pentru procesul de pace, Carlito Galvez, într-o conferinţă de presă la Manila.

Cu toate acestea, nu a fost anunţată o încetare imediată a focului, iar operaţiunile împotriva rebelilor vor continua, a declarat şeful armatei filipineze, generalul Romeo Brawner.

'Dacă acest conflict se va încheia în sfârşit, forţele armate filipineze îşi vor putea îndrepta atenţia spre apărarea externă sau teritorială. Resursele, eforturile noastre vor fi dedicate apărării teritoriului', a mai spus el.

Anunţul de marţi survine la mai puţin de o săptămână după ce preşedintele Ferdinand Marcos Jr. a emis un ordin de amnistie pentru câteva grupări de rebeli, inclusiv foşti membri ai mişcării comuniste.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.