Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul sirian anunţă că este de acord, în anumite condiţii, cu o încetare a focului în Idlib

rt.com
siria atac

Damascul a anunţat că este de acord, în anumite condiţii, cu o încetare a focului în regiunea Idlib (nord-vestul Siriei), dominată de jihadişti şi bombardată de la finalul lunii aprilie de forţele guvernamentale siriene şi aliatul lor rus, transmit AFP şi Reuters, citând agenţia oficială siriană Sana preluat de agerpres.

Potrivit unor surse militare, Siria acceptă o încetare a focului în Idlib începând de joi seară cu condiţia ca acordul de dezescaladare (încheiat în septembrie 2018 între Rusia şi Turcia) să fie aplicat.

Anunţul a fost salutat la scurt timp de Rusia. ''Evident, noi salutăm decizia guvernului sirian de instaurare a încetării focului'', a declarat, în capitala kazahă Nur-Sultan, emisarul special rus pentru Siria, Aleksandr Lavrentiev.

Agenţia de presă Sana a relatat că grupările rebele şi jihadiştii trebuie să retragă armamentul greu şi mediu din zona de securitate prevăzută de acordul de la Soci.

Acest acord stipulează că o zonă-tampon cuprinsă între 15 şi 20 de kilometri pătraţi ar trebui să separe trupele siriene şi rebelii în Idlib şi că zona respectivă trebuie să fie monitorizată de trupe ruse şi turce.

Bombardată de trei luni de forţele guvernamentale siriene susţinute de aviaţia rusă, provincia Idlib este dominată de jihadiştii Hayat Tahrir al-Sham (HTS, fosta aripă siriană a reţelei teroriste Al-Qaida).

În septembrie 2018, Ankara şi Moscova s-au pus de acord pentru crearea unei 'zone demilitarizate' la Idlib, ce ar urma să servească drept tampon între teritoriile controlate de insurgenţi şi cele deţinute de Damasc.

În cele trei luni de bombardamente din Idlib, provincie cu aproximativ 3 milioane de locuitori, peste 400.000 de persoane au fost strămutate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.