Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul slovac, plan de modernizare a dotărilor armatei cu 1,2 miliarde de euro

Slovacia

Guvernul slovac a aprobat miercuri planurile de modernizare a dotărilor armatei prin care urmează să fie alocate 1,2 miliarde de euro până în 2029 pentru înlocuirea parcului de transportoare blindate, transmite Reuters. Potrivit documentului adoptat, armata slovacă va achiziţiona 81 de transportoare blindate cu tracţiune 8x8 şi 404 cu tracţiune 4x4, dotări care vor înlocui modelele fabricate în perioada fostei Cehoslovacii şi moştenite de Slovacia după separarea de Cehia în 1993.

'Ministerul Apărării va face publice planurile privind aceste achiziţii până la sfârşitul anului şi va încerca să utilizeze cât mai mult posibil capacităţile industriei de apărare slovace', a precizat ministrul de resort, Peter Gajdos. Într-un document separat aprobat tot în şedinţa de miercuri, executivul s-a angajat să participe cu 152 de militari la forţa NATO sub comandament canadian în Letonia anul viitor şi să trimită 47 de militari în Irak în acest an pentru instruirea forţelor locale de poliţie şi armată, în cadrul misiunii NATO.

Slovacia, stat membru al NATO din 2004, îşi va informa aliaţii despre toate aceste măsuri la viitorul summit de pe 25 mai de la Bruxelles. Ele constituie o schimbare de politică pentru prim-ministrul de stânga Robert Fico, cel care a retras trupele slovace din Irak în 2006, în primul său mandat, şi care a criticat în mod repetat solicitările NATO ca aliaţii să aloce 2% din PIB pentru apărare, conform Agerpres.

Marţi, deputaţi din toate cele trei partide ale coaliţiei de guvernare, dar şi facţiuni ale opoziţiei au sprijinit o declaraţie de angajament în favoarea creşterii bugetului pentru apărare de la 1,16% din PIB în acest an la 1,6% în 2020. Slovacia negociază de asemenea achiziţionare unor avioane de vânătoare care să înlocuiască aparatele MiG-29, uzate moral.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.