Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul sloven, acuzat de media că se foloseşte de pandemie pentru a ataca presa

Operation World
Slovenia

Mai multe media slovene au acuzat miercuri guvernul prim-ministrului Janez Jansa că se foloseşte de criza sanitară legată de pandemia de COVID-19 pentru a lansa o ofensivă împotriva presei, informează France Presse, potrivit Agerpres.

"Criza sau orice alt eveniment nu pot fi folosite ca un alibi pentru a modifica legislaţia sau a încerca să se intervină politic sfidând independenţa" jurnaliştilor, subliniază 22 de redactori-şefi într-o scrisoare deschisă.

Preşedinte al Partidului Democrat Sloven (SDS) de 27 de ani, conservatorul Janez Jansa a revenit la putere în martie după o serie de probleme judiciare.

El s-a distins rapid printr-un stil abraziv faţă de mass-media, considerând că o mare parte reprezintă "moştenirea trecutului totalitar" comunist al ţării.

La mijlocul lunii octombrie, el a atacat agenţia de presă slovenă STA, numind-o "ruşine naţională", într-un stil ce seamănă cu cel al preşedintelui american Donald Trump, pe care îl susţine în mod deschis.

Citește și: Traian Berbeceanu: ‘Bucureștenii au înțeles și știu că măsurile sunt în sprijinul lor și sunt respectate’

Motivul furiei sale, locul acordat de STA interviului unui muzician critic faţă de "lockdown" şi purtarea obligatorie a măştii, în timp ce în aceeaşi zi prim-ministrul l-a întâlnit pe omologul său ungar Viktor Orban, un aliat apropiat.

Janez Jansa a criticat de asemenea pe Twitter principalele posturi de televiziune publice şi private pentru că dau cuvântul celor care "neagă virusul şi se opun măsurilor".

Dincolo de atacurile verbale, partidul său a încercat să adopte o reformă care ar fi constat, potrivit detractorilor, din plasarea STA şi a televiziunii RTV sub controlul guvernului.

Dar proiectul a eşuat din cauza opoziţiei partenerilor din coaliţia sa.

"Respingem astfel de atacuri asupra presei şi jurnaliştilor", insistă semnatarii scrisorii, printre care responsabili ai RTV, agenţiei STA, cotidianelor Delo, Dnevnik, Vecer şi de la două săptămânale politice.

Mai multe organizaţii internaţionale, precum OSCE, şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la atacurile asupra jurnaliştilor.

Consiliul Europei a inclus Slovenia într-o listă de ţări ce folosesc pandemia ca pretext pentru a limita libertatea presei, aminteşte AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.