Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul spaniol a obţinut aprobarea deputaţilor pentru proiectul de buget pe 2022

realitatea.net
pedro sanchez

Guvernul spaniol a obţinut joi, după mai multe săptămâni de negocieri, aprobarea deputaţilor pentru proiectul de buget pe 2022, marcat de un nivel record al cheltuielilor, în timp ce în ţară creşte nemulţumirea pe fondul unei relansări mai lente decât se anticipa, informează AFP.

Proiectul de lege a finanţelor a fost aprobat cu o majoritate de 188 de voturi din 350, cu susţinerea a '11 partide politice', ceea ce 'dovedeşte capacitatea de dialog' a executivului, a salutat Ministerul Finanţelor.

Acest vot va permite guvernului minoritar al socialistului Pedro Sanchez să supravieţuiască încă un an la putere în perspectiva viitoarelor alegeri generale programate deocamdată pentru sfârşitul lui 2023.

Legea finanţelor va 'favoriza stabilitatea, încrederea şi securitatea', a transmis pe Twitter purtătoarea de cuvânt a guvernului, Isabel Rodriguez, care a lăudat un buget de 'justiţie socială' şi de 'modernizare' economică.

Pentru a fi adoptat definitiv, textul trebuie să primească undă verde din partea Senatului în termen de o lună, însă aceasta este considerată de acum o formalitate date fiind acordurile încheiat între guvern şi partenerii săi.

Bugetul pe 2022 prevede cheltuieli record de 240 miliarde de euro, din care 27,6 miliarde finanţate prin mega-planul european de relansare. Spania este unul din principalii beneficiari ai acestuia, cu 140 miliarde prevăzute în şase ani.

În buget sunt incluse câteva măsuri sociale emblematice, precum indexarea pensiilor şi salariilor bugetarilor, care vor creşte cu 2% de la 1 ianuarie, şi sunt concretizate promisiunile guvernului în favoarea tinerilor.

Un ajutor lunar de 250 de euro pentru plata chiriei este prevăzut pentru persoanele între 18 şi 35 de ani cu venituri mici, şi se introduce un voucher cultural de 400 de euro pentru tineri.

Pentru a obţine o majoritate, guvernul Sanchez a trebuit să negocieze contrapartide cu câteva formaţiuni mai mici, printre care separatiştii catalani din ERC şi cei basci din EH Bildu.

Executivul s-a angajat astfel să desfiinţeze taxele pe anumite autostrăzi şi să introducă o măsură prin care să oblige platformele audiovizuale să asigure cel puţin 6% din producţia lor în limbi regionale (catalană, bască sau galiciană).

La cererea partenerului său din guvern, Podemos (stânga radicală), partidul lui Sanchez a acceptat plafonarea chiriilor practicate de marii proprietari în zonele cu tensiuni sociale.

Acest buget cu o puternică tentă socială ar trebui să permită Spaniei să-şi consolideze relansarea economică, ameninţată de o inflaţie galopantă (5,4% pe un an în octombrie) şi de o redresare mai lentă decât se anticipa a turismului, de care depind 13% din locurile de muncă.

Conform previziunilor Bruxellesului, activitatea economică din Spania, una din ţările cele mai afectate de pandemie, cu o scădere a PIB de 10,8% în 2020, nu îşi va regăsi nivelul de dinainte de criză mai devreme de 2023, potrivit Agerpres.ro.

Aceste veşti economice pesimiste au sporit presiunea pe executivul spaniol, confruntat cu un început de nemulţumire socială, mai ales în sectorul metalurgiei şi în rândul transportatorilor, care ameninţă cu greva înainte de Crăciun.

Bugetul adoptat de deputaţi prevede aducerea deficitului public la 5% din PIB anul viitor, după 8,4% în 2021, însă această traiectorie se bazează pe o previziune de creştere de 7% în 2022, considerată nerealistă de numeroşi economişti.

'Este important' ca Madridul 'să menţină o politică bugetară prudentă', a atenţionat miercuri Comisia Europeană, care a dat totuşi undă verde proiectului de buget al guvernului Sanchez.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.