Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul spaniol chemat să dea explicații despre o mare manifestaţie feministă desfăşurată la Madrid pe 8 martie

Blacknews.ro
Spania justitie justice

Guvernul spaniol a fost nevoit să dea explicaţii miercuri despre o mare manifestaţie feministă desfăşurată la Madrid pe 8 martie, în plină epidemie de coronavirus, după publicarea unui raport în care Garda Civilă critică autorizarea acelei manifestaţii, relatează AFP, potrivit Agerpres.

În timp ce Spania a început o perioadă de zece zile de doliu naţional în memoria celor peste 27.000 de victime ale pandemiei, ministrul de interne Fernando Grande-Marlaska a stârnit reacţii vehemente pentru decizia sa de a-l destitui pe colonelul care a supervizat acest raport.

Partidul Popular (PP), de opoziţie, a cerut demisia ministrului. ''Vă cerem să daţi socoteală pentru a fi subminat independenţa justiţiei în ancheta asupra posibilelor delicte la manifestaţia din 8 martie, unde mii de vieţi au fost puse în pericol'', a declarat în faţa parlamentului liderul acestei formaţiuni, Pablo Casado.

Totul a început odată cu ancheta deschisă de un judecător de la Madrid în urma plângerii formulate de o persoană fizică privind gestionarea pandemiei într-una dintre ţările cu cei mai mulţi morţi în urma coronavirusului.

Judecătorul l-a citat la o audiere pe 5 iunie pe prefectul regiunii Madrid, socialistul José Manuel Franco, cel care a autorizat manifestaţia de pe 8 martie. Conform raportului Gărzii Civile, prefectura ''era conştientă de pericolul pe care-l prezenta'' o manifestaţie de masă pe 8 martie, cu puţin timp înaintea impunerii pe 14 martie a măsurilor de izolare menite să stopeze propagarea noului coronavirus.

Citește și: Lovitură pentru Călin Popescu Tăriceanu! Decizie în urma atacului la Klaus Iohannis

În raport este criticat şi directorul Centrului de Alerte şi Urgenţe Sanitare, epidemiologul Fernando Simon, care nu a dat nicio recomandare împotriva desfăşurării acelei manifestaţii, deşi pe 6 martie i-a transmis unui responsabil al comunităţii evanghelice spaniole că ''în niciun caz'' aceasta nu va putea să-şi organizeze un congres.

În final peste o sută de mii de persoane au participat la manifestaţii la Madrid şi în alte oraşe spaniole pe 8 martie, la fel ca în fiecare an de ziua internaţională a femeii. Numeroşi membri ai guvernului condus de socialistul Pedro Sanchez, guvern ce se revendică a fi unul feminist, au participat la aceste manifestaţii, trei dintre ei fiind la scurt timp apoi testaţi pozitiv pentru COVID-19.

În replică, Fernando Simon a susţinut că efectul manifestaţiei de la Madrid asupra răspândirii coronavirusului a fost ''marginal'', întrucât în acelaşi weekend a avut loc un meci de fotbal, metroul a continuat să circule normal, iar partidul de extremă dreapta Vox a desfăşurat la rândul său un miting, mai mulţi responsabili ai acestei formaţiuni contactând şi ei virusul.

La rândul său, ministrul de interne Fernando Grande-Marlaska, care luni l-a demis pe comandantul Gărzii Civile, colonelul Diego Pérez de los Cobos, care a condus redactarea raportului, a susţinut că nu a avut acces la acest raport trimis judecătorului şi că înlocuirea şefului Gărzii Civile face parte din înnoirea conducerii acestei instituţii.

''Nu a existat o ingerinţă (a executivului) într-o altă putere a statului şi nu va exista cât timp voi fi ministru de interne'', a spus el în faţa deputaţilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.