Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul sud-coreean anunţă că suspendă autorizaţiile de practică ale medicilor aflaţi în grevă

Dreamstime
coreea de sud

Guvernul sud-coreean a anunţat luni că va suspenda autorizaţiile de practică ale tinerilor medici care şi-au dat demisia dacă nu se întorc la muncă, într-un context de greve masive, ca reacţie la o propunere de reformă a studiilor de medicină, relatează France Presse.

Aproximativ 10.000 de stagiari în medicină, sau 80,8% din forţa de muncă în formare, au demisionat în ultimele două săptămâni.

Ei protestează împotriva planului guvernului de a creşte admiterile la facultăţile de medicină cu 65% începând de anul viitor pentru a combate penuria şi îmbătrânirea populaţiei.

"Începând de astăzi, guvernul va implementa măsuri legale", a declarat al doilea viceministru al sănătăţii, Park Min-soo, într-o conferinţă de presă.

Profesioniştii aflaţi în grevă şi-au continuat acţiunea de protest în ciuda datei-limită de 29 februarie stabilite de guvern pentru reîntoarcerea la muncă şi, prin urmare, sunt pasibili să fie urmăriţi penal.

Încălcarea ordinului

"Dacă ei încalcă ordinul guvernului de a relua lucrul, o suspendare de trei luni este inevitabilă", a precizat Park, adăugând că luni vor fi efectuate inspecţii pentru a stabili cine a revenit la muncă.

Dacă la faţa locului "se confirmă absenţa medicilor", aceştia vor fi sesizaţi de guvern cu privire la procedurile de suspendare a licenţei lor profesionale.

Din 23 februarie, Coreea de Sud şi-a ridicat starea de alertă de sănătate la cel mai înalt nivel după valul de demisii în masă ale stagiarilor.

Medicii sunt consideraţi lucrători esenţiali în Coreea de Sud şi legea îi împiedică să facă grevă.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, aproximativ jumătate din operaţiile chirurgicale planificate în unele mari spitale au fost anulate de săptămâna trecută.

În pofida apelurilor repetate din partea guvernului, revenirea la locul de muncă a stagiarilor a rămas "minimă", a precizat numărul doi din Ministerul Sănătăţii.

Seulul rămâne ferm în planul său de reformă, declarând că raportul medic-pacient este unul dintre cele mai scăzute din rândul ţărilor dezvoltate.

Medicii demisionari susţin că această reformă ar afecta calitatea asistenţei medicale. Susţinătorii proiectului consideră că medicii sunt mai ales preocupaţi că reformele le-ar putea reduce salariile şi statutul social.

Potrivit sondajelor, până la 75% din populaţia sud-coreeană sprijină creşterea numărului de admiteri la facultăţile de medicină, în condiţiile în care locuitorii din zonele îndepărtate se luptă să aibă acces la asistenţă medicală de calitate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.