Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul suedez respinge acuzaţiile Turciei că Stockholmul finanţează terorismul

Agerpres
suedia steag drapel

Guvernul suedez a declarat că nu finanţează terorismul, aşa cum susţine Ankara, care spune că acest lucru împiedică Turcia să susţină cererea ţării nordice de a adera la NATO, informează joi DPA.

Suedia a emis un comunicat în care descrie strategia sa de asistenţă pentru a contracara preocupările de securitate ale guvernului turc, potrivit Agerpres.ro.

Finlanda şi Suedia cer aderarea la NATO, punând capăt atitudinii neutre menţinute multă vreme după modificarea situaţiei securităţii europene în urma invadării Ucrainei de către Rusia.

Cu toate acestea, noii membri trebuie să fie conveniţi în unanimitate de către ţările din alianţa de apărare, iar Turcia blochează Helsinki şi Stockholmul, spunând că ambele ar trebui să oprească propaganda şi finanţarea "organizaţiilor teroriste" precum Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) interzis şi Unităţile Populare de Apărare (YPG) ale miliţiei kurde siriene.

Forţele de securitate turce au adesea ciocniri cu YPG de-a lungul graniţei şi de asemenea în Siria. Ankara consideră că grupul este legat de o insurgenţă mai largă.

Statele Unite, în schimb, lucrează îndeaproape cu YPG în Siria, considerându-le un aliat cheie în lupta lor împotriva miliţiei extremiste Stat Islamic.

Suedia şi Finlanda, printre altele, au impus de asemenea restricţii asupra exporturilor de arme către Turcia după o ofensivă militară turcă împotriva YPG în 2019, înfuriind Ankara.

Suedia este un donator major pentru actorii umanitari ce răspund la criza siriană prin organizaţii globale, în principal ONU, care operează în regiune, inclusiv în Turcia, a declarat Ministerul de Externe suedez într-un comunicat.

"Suedia are o strategie de cooperare pentru dezvoltare regională pentru criza din Siria, care îşi propune să sprijine poporul sirian, precum şi refugiaţii sirieni şi comunităţile gazdă ale acestora din ţările vecine", a adăugat ministerul în comunicatul emis miercuri seară.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.