DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Guvernul, un grup de păpuşi de carton. Banii adevărați nu sunt la Palatul Victoria

palatul victoria

Ziarul Financiar:

Toţi ochii sunt în aceste zile îndreptaţi spre cei 20 de miniştri din echipa premierului Dacian Cioloş, dar mulţi uită că centrii de putere ai administraţiei din România nu mai sunt demult la Palatul Victoria. Din 1998 încoace, de când la sfatul FMI şi al Băncii Mondiale România a spart toată administraţia, transportul şi energia, constituind case, autorităţi şi companii independente, guvernul a devenit mai mult un grup de păpuşi de carton scoase în faţă după care să fugă atenţia presei şi a opiniei publice. Banii adevăraţi sunt derulaţi prin alte instituţii, conduse de oameni care nu sunt audiaţi în Parlament, aproape invizibili opiniei publice, dar de competenţa şi energia cărora ar trebui să depindă sectoare cheie ale României. Sănătatea, infrastructura şi pensiile sunt administrate, în fapt, de Casa Naţională de Sănătate (CNAS), de Compania Naţională a Drumurilor (CNADNR), de Casa de Pensii (CNPP). De partea cealaltă, la strângerea veniturilor, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF)  este stăpână pe colectarea  a  40 miliarde de euro pe an. Şi lista poate continua. Sute de instituţii independente sau cvasi-independente, cu bugete proprii de funcţionare, multe din ele auto-finanţate, sunt ţinta unor subterane ale vieţii politice.Casa de Sănătate are un buget anual de 5 miliarde de euro, CNADNR cheltuie anual aproape 2 miliarde de euro (pe ce?!), iar Casa de Pensii are un buget de cheltuieli de 11 miliarde de euro (dar venituri de doar 8 miliarde de euro, deci pentru 3 miliarde de euro sunt necesare subvenţii). Oricine este nemulţumit de situaţia din spitalele României ridică ochii spre ministrul sănătăţii. Dar Ministerul Sănătăţii are un buget de un miliard de euro pe an şi este cu mâinile legate atunci când vine vorba de calitatea serviciilor din spitale... Fiecare minister are în subordine, coordonare sau sub autoritate zeci de agenţii, inspectorate şi autorităţi. Vrei să afli cât este de poluată azi România şi ce trebuie făcut pentru reducerea poluării. Se ocupă Ministerul Mediului? Dar există şi Administraţia Fondului pentru Mediu, Agenţia Naţională de Protecţie a Mediului. Ce fac aceste instituţii? Ce face şi Ministerul Mediului sau cel puţin direcţii din acest minister. Însă foamea de bugete discreţionare, de poziţii unde să decizi singur pe cine şi pe ce bani angajezi, cu ce firme închei contract, a dus la înmulţirea necontrolată a acestor agenţii, inspectorate şi autorităţi. Niciun guvern nu s-a atins de ele de două decenii încoace, ci, mai mult, au înflorit la fiecare schimbare de putere pentru a crea spaţiu noilor veniţi. Nu mai vorbim de Autoritatea pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), ţinta unor scandaluri de sute de milioane de euro cu retrocedări. Acolo sunt banii adevăraţi. La televizor, la audieri, defilează doar ţintele de carton.

Digi24:

Radicalizarea unor cetăţeni francezi de origine arabă e rezultatul unei discriminări de lungă durată a comunităţii musulmane. Este concluzia jurnalistei Faiza Zerouala, care scrie de şase ani despre suburbiile pariziene.„Anumiţi oameni politici spun mereu că musulmanii trebuie să fie integraţi. Dar nu este o problemă de integrare. Cei mai mulţi dintre musulmanii francezi de origine magrebiană sau africană se consideră francezi. Mai presus de orice, există o dezamăgire profundă, pentru că mulţi sunt oameni care au crezut în modelul republican, au crezut că vor putea face multe lucruri, că vor merge la studii, dar, cu tot cu aceste studii, nu au reuşit să îşi găsească un loc de muncă sau mulţi dintre ei au parte de comentarii rasiste la muncă”, spune Faiza Zerouala, jurnalistă franceză.„Comunitatea musulmană din Franţa este principala ţintă a discriminării, poate la acelaşi nivel ca romii. Membrii comunităţii musulmane - chiar dacă nu există o singură comunitate musulmană, ci mai degrabă membrii comunităţilor musulmane - cred că nu sunt văzuţi drept cetăţeni francezi deplini”, adaugă ea.Faiza Zerouala crede că discriminarea a dus la o nemulţumire vecină cu disperarea pentru nişte tineri care nu au pic de încredere în viitorul lor. Profilul lor este extrem de variat. Nu toţi vin din suburbii, dar toţi sunt tineri care au ajuns să simtă că nu au nimic de pierdut, că nu datorează nimic ţării lor. O ţintă ideală pentru propaganda ISIS.

RFI:

În timp ce ancheta continuă în regiunea pariziană pentru a-i găsi pe eventualii complici ai teroriştilor de vineri, Franţa îşi mobilizează aliaţii. François Hollande se va întâlni astfel cu omologul său american Barack Obama pe 24 noiembrie la Washington iar pe liderul rus Vladimir Putin îl va vedea două zile mai târziu la Moscova. Ideea liderul francez este de a creea « o mare coaliţie unică pentru a distruge organizaţia statul islamic ». In paralel Franţa a cerut şi asistenţă militară ţărilor Uniunii europene după o nouă noapte de bombardamente la Raqa, fieful mişcării islamiste. Tonul folosit luni de preşedintele francez vizavi de Rusia contrastează foarte mult cu cel utilizat până acum de François Hollande. Parisul îi reproşa încrâncenat Moscovei că-l sprijină pe Bashar al-Assad. Acum, răsturnarea de la putere a liderului de la Damasc nu mai e prioritatea numărul unu a Parisului. « Inamicul nostru este organizaţia statul islamic” a repetat de mai multe ori şeful statului francez. Ex-premierul conservator francez Alain Juppé împărtăşeşte aceaşi strategie de combatere cu prioritate a islamiştilor.Cu siguranţă că această schimbare de strategie a Parisului nu poate decât satisface Moscova care dintotdeauna susţine că nu al-Assad e pericolul numărul unu. Atentatele de la Paris nu fac din păcate decât să valideze ipoteza ruşilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.