Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul urmează să aprobe un memorandum pentru măsurile necesare realizării Spitalelor Regionale de Urgenţă Iaşi, Cluj şi Craiova

Inquam Photos/ Octav Ganea
spital campanie

Guvernul ar urma să aprobe, conform ordinii de zi a şedinţei programată pentru joi, un memorandum având ca temă aprobarea măsurilor necesare realizării obiectivelor de investiţii Spitale Regionale de Urgenţă Iaşi, Cluj şi Craiova, relatează Agerpres.

Potrivit proiectului de memorandum publicat pe site-ul SGG "documentaţia pentru realizarea celor 3 Spitale Regionale de Urgenţă din Iaşi, Cluj şi Craiova, aflată în curs de finalizare de către consultanţii BEI, permite previziunea costurilor estimative, a calendarului de implementare, precum şi identificarea componentelor proiectelor".

"Conform angajamentelor consultanţilor BEI, în luna decembrie 2018 vor fi predate cele 3 studii de fezabilitate aferente Spitalelor Regionale de Urgenţă Iaşi, Cluj şi Craiova. Costul preliminar estimat al unui proiect 'Spital Regional de Urgenţă' (SRU), cu toate componentele conexe, care sunt în administrarea atât a Ministerului Sănătăţii, cât şi a autorităţilor locale şi a furnizorilor privaţi de utilităţi, este de aproximativ 400 milioane euro fără TVA. În prezent, în cadrul Programului Operaţional Regional este alocată din fonduri nerambursabile de la Comisia Europeană suma de 150 milioane euro pentru construirea celor 3 spitale, la care se adaugă contribuţia statului român în cuantum de 150 milioane euro, rezultând un deficit de finanţare de peste un miliard euro. În vederea depunerii aplicaţiilor de finanţare, este necesară identificarea cât mai rapidă a sursei ce acoperă inclusiv acest deficit de finanţare", se arată în document.

Citește și: Raport: Nereguli la maternitatea Giulești, semnalate Ministerului Sănătății în aprilie

Faţă de cele prezentate în proiectul de memorandum, sunt propuse o serie de măsuri necesare realizării obiectivelor de investiţii Spitale Regionale de Urgenţă Iaşi, Cluj şi Craiova, prima dintre acestea fiind "realizarea proiectelor celor 3 SRU în 2 etape, în vederea obţinerii finanţării europene nerambursabile suplimentare, de aproximativ 1 miliard de euro, din ciclul de finanţare 2021- 2027, necesară acoperirii deficitului de finanţare".

"Etapa 1, finanţată din POR 2014-2020 - va avea ca obiective: întocmirea proiectelor tehnice si verificarea acestora, întocmirea planurilor de reorganizare locală (model inovativ de organizare şi funcţionare a spitalului regional de urgenţă, conversia serviciilor, etc.), a planurilor de tranziţie (inclusiv planul de training, curricula de training şi reabilitare, modernizare şi dotare centru de training), a caietelor de sarcini 3 pentru execuţie lucrări de construire, precum şi sprijin tehnic pentru pregătirea aplicaţiilor de finanţare pentru etapa 2 (revizuire SF, elaborare de documente tehnico economice suport, elaborare aplicaţii, sprijin în etapa de clarificare)", se spune în document.

Etapa 2 - finanţată din POR 2021-2027 - potrivit proiectului de memorandum, cuprinde şi ea mai multe obiective:

- executarea lucrărilor de construire şi operaţionalizarea celor 3 Spitale Regionale de Urgenţă.

- informarea scrisă a Autorităţii de Management pentru Programul Operaţional Regional privind măsurile necesare realizării obiectivelor de investiţii SRU, cu obiectivele şi activităţile propuse pentru cele două etape, pentru construcţia Spitalelor Regionale de Urgenţă Iaşi, Cluj şi Craiova.

- transmiterea către AM POR a unei propuneri de modificare a ratei de cofinanţare de la 50% la 85% pentru proiectele dedicate spitalelor regionale finanţate în cadrul perioadei de programare 2014-2020.

- iniţierea demersurilor necesare pentru includerea finanţării spitalelor regionale în cadrul viitorului Program Operaţional Regional (POR 2021-2027), având în vedere rezultatul studiilor de fezabilitate.

- realizarea de către Ministerul Sănătăţii a măsurilor necesare îndeplinirii condiţiei favorizante 'Cadru de politică strategic pentru sănătate', prevăzută prin propunerea de Regulament CE de stabilire a unor prevederi comune pentru o serie de fonduri UE post 2020 (CPR).


ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.