Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul va aproba Planul Național de Gestionare a Deșeurilor la mijlocul lunii noiembrie

Grațiela Gavrilescu

Guvernul va aproba la mijlocul lunii noiembrie Planul Național de Gestionare a Deșeurilor, altfel România riscă să plătească penalități foarte mari de întârziere aplicate de Comisia Europeană, a declarat, marți, ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, în comisia de resort din Senat.

"România este pasibilă de plăți de întârziere foarte mari penalizatoare, pentru că nu s-a reușit implementarea Planului Național de Gestionare a Deșeurilor și suntem la Curtea Europeană de Justiție pentru neînchiderea unor depozite, atât municipale, cât și industriale", a spus Gavrilescu, conform Agerpres.

Citește și: Leul, în CĂDERE LIBERĂ: O nouă depreciere pentru moneda națională în fața principalelor valute

Potrivit acesteia, proiectul este în stadiul evaluării de impact.

"Am luat foarte serios problema. Planul Național de Gestionare a Deșeurilor ar fi trebuit aprobat anul trecut în noiembrie și, din aprilie, de când am venit la minister, am deblocat situația acestui plan. El se află acum în evaluare de impact. Sunt implicate, alături de Ministerul Mediului, unitățile administrativ-teritoriale, ONG-urile, producătorii de ambalaje, salubriștii, colectorii, astfel încât să reiasă ceea ce este optim pentru o perioadă lungă de timp. Am promis comisarului (european — n. r.) pentru mediu, acum două luni, că undeva pe 15 noiembrie Guvernul va adopta hotărârea privind aprobarea Planului Național de Gestionare a Deșeurilor. Am considerat că este oportun ca observațiile care sunt în concordanță cu legile și cu realitatea din teritoriu să le preluăm, să chemăm la discuții Ministerul Fondurilor Europene și consultantul", a arătat ministrul.

În ceea ce privește colectarea selectivă a deșeurilor, Gavrilescu a adăugat că vor fi realizate ghiduri din fonduri europene pentru ca populația să știe exact ce înseamnă și ce avantaje are acest lucru.

"A fost nevoie de suspendarea taxei la groapă până în ianuarie 2019 pentru că populația nu era informată, nu existau proceduri clare despre modul în care să colecteze selectiv și avantajele pe care le are această colectare selectivă, avantaj care trebuie explicat foarte bine populației printr-un program național de conștientizare, care se va face și din bani europeni și din bani de la Fondul pentru Mediu. Noi scriem acum un proiect pentru accesarea de bani europeni și vom demara o campanie la nivel național, pentru că altfel nu se poate face lucrul acesta", a explicat șeful de la Mediu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.