Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul va umbla la stagiul de cotizare pentru pensii

antena3
soti batrani pensionari cuplu

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a declarat miercuri despre stagiul de cotizare pentru pensii, că "există temerea că reducerea acestui stagiu la 25 de ani ar arunca în aer tot sistemul de pensii".

"În acest moment, în România, stagiul de cotizare la pensii este de 35 de ani. Prin legea din 2017 s-a pus un alt stagiu de cotizare. Ce spunem acum este că vom da un stagiu de cotizare realist şi că nu îl vom aplica pe cel din Legea din 2017. Există temerea că reducerea acestui stagiu la 25 de ani aruncă în aer tot sistemul de pensii. Asta este o problemă asupra căreia ni se tot atrage atenţia de către Comisia Europeană, este o bombă cu ceas plantată de PSD în sistemul de pensii şi trebuie să avem grijă cum o dezamorsăm", a afirmat ministrul.

„La Bruxelles am prezentat împreună cu premierul o sinteză a ceea erau deja reformele incluse în componentele extinse, acolo au fost discuţii şi negocieri. S-au mai adăugat nişte chestiuni în urma dialogului cu Comisia Europeană (...). PNRR preia reforme din programul de guvernare, din planul de convergenţă", a mai afirmat miercuri Ghinea la Parlament.

Potrivit lui Ghinea, va exista o nouă lege a pensiilor, care va construi un sistem "echilibrat", dar aceste detalii nu sunt incluse explicit în PNRR.

"Vom avea o nouă lege a pensiilor, care va îndrepta aberaţiile legii de acum câţiva ani, care a dezechilibrat cu totul sistemul de pensii. Vom avea predictibilitate a modului în care creştem pensiile, vom creşte mai mult pensiile mici ca să nu le creştem pe toate la fel şi vom umbla la pensiile speciale. Aceste detalii nu trebuie să le punem ca atare, explicit, în PNRR. Vom face un sistem echilibrat", a adăugat Ghinea.

Referitor la salariile bugetarilor, Ghinea spus că vor exista bonusuri date pe baza meritului individual, dar că anvelopa salarială nu va creşte mai mult decât era în 2019.

"Nu avem obligaţia unei anumite sume. Ne angajăm să nu creştem anvelopa de salarii bugetare raportat la venituri. Dacă cresc veniturile, putem să creştem şi salariile. Şi la pensii şi la salarizarea bugetară singura obligaţie pe care o avem este să stăm în acelaşi procent, raportat la venituri. Dat fiind că veniturile cresc de la an la an, vom creşte şi pensiile şi salariile bugetarilor în funcţie de această creştere a veniturilor", a mai spus Ghinea.

Referitor la salariile IT-iştilor, Ghinea a precizat că "nu se pune problema eliminării facilităţilor" pentru aceştia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.