Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul vrea să elimine banii cash în România: cum a eșuat măsura într-o țară mult mai avansată tehnologic

bani

Guvernul vrea să reducă gradual plățile cash, cu obiectivul final ca toate tranzacțiile să se facă doar prin intermediul băncilor. Măsura nu este una nouă în Europa și a mai fost încercată în Suedia, însă a fost un eșec de proporții al Guvernului.

Citește și: De ce vrea Guvernul să elimine treptat banii cash din circulație

”Propunerea noastră este de a reduce gradual plăţile în numerar pentru că ele sunt sursa plăţilor la negru, ori, după cum ştim, evaziunea fiscală şi toate mecanismele prin care se face evaziunea fiscală, în ceea ce priveşte operaţiunile prin numerar, acestea sunt frecvent folosite pentru astfel de lucruri şi atunci noi avem trei paliere de măsuri”, a spus ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.

Problema de care s-a lovit Suedia

Suedia vrea să elimine folosirea banilor cash. Astfel, prima ţară europeană care a introdus bancnotele la jumătatea secolului al XVII-lea a fost prima țară care a vrut să renunțe la ele, însă s-a lovit de probleme.

Suedia s-a lovit de o problemă de care se va lovi și România: oamenii mai în vârstă preferă să plătească cu bani cash și nu acceptă trecerea la moneda digitală.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, susține că s-a interesat cum a decurs procesul eliminării banilor cash în Suedia, dar i s-a răspuns că ”au lăsat-o mai moale”, după ce s-au trezit cu o rezistență teribilă din partea celor în vârstă și nu numai.

„Am auzit că dispar banii fizici. Au cam dispărut, dacă plătiți cu cardul. Când Banca Suediei, cea mai veche bancă centrală, a sărbătorit 300 de ani, spuneau înainte că Suedia va deveni prima țară cashless society (n.red. societate fără numerar). Ajung acolo și întreb cum e cu cashless society. Îmi zice: Nu mai e! Au lăsat-o mai moale. Mi-au zis că au vreo 2 milioane de pensionari care nu vor, care vor să plătească în continuare cu numerar.

Ăstea sunt Bau Bau-ri, iar madame Lagarde a spus foarte clar că dacă se introduce un digital euro, el va merge în paralel cu bancnota, argumentând acest fapt că o bună parte din populație preferă plățile în bancnote. În plus, introducerea monedei digitale se face cu mare atenție, să nu cumva să atingă viața privată a oamenilor, să nu fie acolo un computer care să știe ce ai cheltuit, cum ai cheltuit, când ai cheltuit”, a declarat guvernatorul BNR.

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.