DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Guvernului este SOLICITAT să ia măsuri pentru sprijinirea producătorilor autohtoni şi a angajaţilor de sindicatele din industria alimentară

www.news.ro
alimente, supermarket, export, import

Federaţia Naţională a Sindicatelor din Industria Alimentară (FSIA) - Sindalimenta cere Guvernului să ia măsuri pentru sprijinirea producătorilor autohtoni şi a angajaţilor din industria alimentară, între care scutirea de la plata unor taxe şi acordarea de subvenţii. Sindicaliştii susţin că se impune plafonarea preţurilor la produsele alimentare, potrivit news.ro.

Federaţia Naţională a Sindicatelor din Industria Alimentară (FSIA) - SINDALIMENTA solicită autorităţilor să ia măsuri rapide pentru sancţionarea fermă a speculanţilor, pentru protejarea producătorilor autohtoni, a angajaţilor din industria alimentară şi a populaţiei.

"Avem produse de strictă necesitate ale căror preţuri au crescut nejustificat. Preţul materiei prime, cu exceptia cărnii de porc, încă nu a crescut, producătorii produc alimente la acelaşi preţ, iar preţurile la poarta fabricii sunt la fel ca acum o lună de zile. Dacă aceste creşteri apar în anumite magazine, acestea sunt cauzate pe de o parte comerciantului, iar pe de altă parte, acestor interlopi care profită de situaţie şi împotriva cărora statul român nu a luat nicio măsură şi nici nu arată că ar fi interesat să ia", spun sindicaliştii.

Citește și: ALERTĂ Spitalul Județean Deva intră în carantină

Aceştia arată că tot mai multe persoane intră în şomaj tehnic, iar "numărul lor se estimează că va ajunge la un milion, după cum a anunţat recent ministrul Finanţelor".

"Cum îşi închipuie ministrul Agriculturii, d-nul Adrian Oros, că aceşti oameni vor traversa dificila perioadă numai cu 1.200 de lei pe lună, pe fondul scumpirii produselor alimentare? Aşteptăm să le explice celor aflaţi în această situaţie sau, şi mai bine, să testeze singur ceea ce îi obligă pe alţii să trăiască", adaugă reprezentanţii Federaţiei.

Potrivit sursei citate, susţinerea industriei alimentare autohtone trebuie să fie trecută pe lista de priorităţi a Guvernului, pentru că ea trebuie să lucreze la capacitate maximă în aceasta perioadă.

"Din păcate, măsurile luate demonstrează că acest lucru nu îl interesează nici pe ministrul Agriculturii, Adrian Oros, nici pe premierul Victor Orban", susţin sindicaliştii.

Federaţia Naţionala a Sindicatelor din Industria Alimentară (FSIA) - SINDALIMENTA aminteşte că a solicitat deja Guvernului adoptarea, în regim de urgenţă, a câtorva măsuri, între care eliminarea taxelor şi impozitelor pentru societăţile din industria alimentară pe o perioadă de 6 luni; scutirea de la plata taxelor pe salariu pentru o perioadă de 6 luni în cazul angajaţiilor din industria alimentară; stoparea exporturilor de materie primă pentru industria alimentară şi încurajarea importurilor pentru acest sector; sprijinirea sectorului de procesare a cărnii prin acordarea de subvenţii pentru procesare.

"Agricultura românească are nevoie de sprijinul statului în această perioadă în care ar trebui să fie în plină desfăşurare campania de însămânţări. Blocarea activităţilor agricole va costa România foarte scump. Există pericolul ca pe fondul crizei medicale, la nivel mondial să se înregistreze o scădere a producţiilor agricole, iar acest lucru va avea ca efect scumpirea tuturor produselor agricole, deci şi a importurilor. Tocmai de aceea, fermierii trebuie sprijiniţi în această perioadă", afirmă sindicaliştii.

Ei mai spun că, după decizia de plafonare a preţurilor la energia electrică, termică, carburanţi şi apă, "poate, într-un final, va pricepe şi ministrul Agriculturii că se impune şi plafonarea preţurilor la produsele alimentare".

De asemenea, Federaţia Naţională a Sindicatelor din Industria Alimentară (FSIA) – SINDALIMENTA solicită guvernului adoptarea, în regim de urgenţă, a unui plan de măsuri care să asigure creşterea performanţelor sectorului zootehnic de creştere a porcilor, asta şi în contextul în care România a pierdut, începând din 23 martie, statutul de ţară liberă de pestă porcina clasică.

"Deşi efectele acestei decizii sunt dezastruoase pentru sectorul de industrializare a cărnii de porc, practic producătorii autohtoni au fost eliminaţi de pe piaţa externă, guvernul a ales să ascundă această măsură opiniei publice. În condiţiile în care din 2017 toate autorităţile responsabile din România nu au luat nicio măsură pentru a evita decizia de suspendare a statutului de ţară liberă de pestă pocină, măcar acum trebuie adoptate rapid măsuri pentru sprijinirea acestui sector", mai arată sursa citată.

Sindicaliştii mai cer măsuri pentru sprijinirea legumicultorilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.