Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernului lui Maduro intră în coliziune cu ţările din America Latină - Ce măsuri au luat pentru forţarea demisionării acestuia

Thesheet.ng
Nicolas Maduro

Țările din America Latină au convenit luni să împună sancțiuni unor membri ai guvernului președintelui venezuelean Nicolas Maduro ca parte a eforturilor de a-l determina să demisioneze din funcție, dar și-au exprimat rezerve cu privire la orice folosire a forței, potrivit Reuters, citat de MEDIAFAX.

Ministrul columbian de externe, Carlos Holmes Trujillo, a declarat că măsurile vor permite guvernelor să înghețe bunurile aparținând oficialilor din țările lorc are au legături cu Maduro, vizându-i pe cei suspectați de activități ilicite, corupție și încălcări ale drepturilor omului.

„Acest lucru permite țărilor din regiune să creeze, prin acțiune colectivă, condițiile pentru ca poporul venezuelez să trăiască liber mai devreme decât mai târziu.

Este un pas transcendental de mare însemnătate în favoarea păcii și a legalității”, a afirmat ministrul columbian.

Citeşte şi: Şeful externelor de la Teheran supărat pe puterile europene: "Repetă papagalicește acuzațiile SUA" despre atacurile din Arabia Saudită

Liderul opoziției Juan Guaido a fost recunoscut ca lider al Venezuelei de către Statele Unite și majoritatea țărilor occidentale încă din ianuarie, dar Maduro păstrează recunoașterea Adunării Generale a ONU formată din 193 membri.

Echipa lui Guaido a apelat la realegerea frauduloasă a lui Maduro în 2018 și speră să folosească Adunarea ONU a liderilor mondiali dinn această săptămână pentru a face rost de mai mult sprijin, după luni întregi de discuții intrate în impas și eșuate.

Peru, Chile și Costa Rica au propus o modificare a Tratatului de la Rio - un tratat de apărare reciprocă din America Latină invocat de membrii Organizației Statelor Americane la începutul acestei luni, ca răspuns la criza politică și economică din Venezuela - pentru a exclude utilizarea forței.

Multe țări latino-americane nu au mecanisme legale pentru a pune în aplicare sancțiuni sau interdicții de călătorie pentru oficialii venezueleni, iar tratatul le-ar putea oferi unul, a declarat un oficial oficial american.

"Nu este doar o opțiune pentru aceste țări, acest tratat îl face o obligație", a declarat reporterilor trimisul opoziției venezuelean, Julio Borges. Măsura a primit 16 voturi favorabile din partea semnatarilor Tratatului de la Rio.

Doar Uruguay a votat împotrivă și Trinidad și Tobago s-au abținut. Grupul de la Lima, care include Argentina, Brazilia, Columbia și Peru, a anunţat într-o declarație comună că nu susține o intervenție militară pentru alungarea lui Maduro.

„Nu susținem nicio invocare la folosirea forței sau a intervențiilor militare”, a declarat ministrul de Externe peruan Nestor Popolizio pentru reporteri la New York.

Borges a declarat că prezența președintelui american Donald Trump la o întâlnire despre Venezuela care va avea loc miercuri este un „semn clar” că presiunea asupra lui Maduro va crește.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.