Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Haiti: Cel puţin 42 de morţi în urma inundaţiilor

haiti matthew

Haiti: Cel puţin 42 de morţi în urma inundaţiilor.

Ploile torenţiale care au lovit Haiti în weekend au făcut cel puţin 42 de morţi şi 11 dispăruţi, potrivit unui bilanţ dat publicităţii luni de protecţia civilă, informează AFP.

Intemperiile au provocat inundaţii şi alunecări de teren de amploare în şapte dintre cele zece departamente ale ţării, care se confruntă deja cu o criză umanitară alimentată de violenţele dintre bande, conform Agerpres.

Potrivit ONU, care a numărat 15 morţi şi 8 dispăruţi, ploile au afectat 37.000 de persoane şi au provocat strămutarea a 13.400 de locuitori.

Oraşul Léogâne, aflat la 40 de kilometri sud-vest de capitala Port-au-Prince, a fost deosebit de afectat, cu pagube provocate de trei râuri care au ieşit din matcă.

Cel puţin 20 de persoane au murit, indica un prim bilanţ al echipelor de salvare.

"Locuitorii sunt disperaţi. Au pierdut totul. Apele le-au devastat câmpurile şi le-au luat animalele", a declarat pentru AFP primarul din Léogâne, Ernson Henry.

Mii de familii din oraşul său au fost afectate, a adăugat el, subliniind că populaţia are nevoie urgentă de alimente, apă potabilă şi medicamente.

Inundaţiile au provocat, de asemenea, pagube materiale importante în întreaga ţară, distrugând sute de case şi deteriorând mai multe drumuri.

"Deşi nu este vorba de un ciclon sau de o furtună tropicală, pagubele observate în zonele afectate sunt considerabile", a declarat Jean-Martin Bauer, coordonatorul umanitar al ONU în Haiti, într-un comunicat.

Ca răspuns, prim ministrul Ariel Henry a activat Centrul naţional de operaţiuni de urgenţă (COUN).

Acest bilanţ masiv evidenţiază vulnerabilitatea ţării în faţa dezastrelor naturale şi deficienţele sale în ceea ce priveşte reducerea riscurilor, într-un moment în care sezonul uraganelor abia începe.

Potrivit lui Ernson Henry, pagubele din Léogâne ar fi putut fi limitate dacă s-ar fi realizat lucrări la bazinele hidrografice.

Chiar şi înainte de inundaţii, Haiti se confrunta deja cu o criză umanitară gravă, aproape jumătate din populaţie având nevoie de asistenţă umanitară, cifră care s-a dublat în doar cinci ani, potrivit ONU.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.