Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

HALUCINANT In sectiile din strainatate au fost provocatori

londra

Unii din oficialii de la Bucuresti nu se regasesc nici la cateva zile de la incheierea cu scandal in Diaspora al primului tur de scrutin. Ministrul delegat pentru romanii de pretutindeni sustine in cele mai noi declaratii c de fapt MAE nu are nici o vina si ca totul a fost organizat de "provocatori".

Ministrul delegat pentru românii de pretutindeni Bogdan Stanoevici a declarat, într-un interviu acordat luni online postului Diaspora TV, că au existat 'provocări organizate' de persoane necunoscute la secţiile de votare din străinătate, urmând a se afla despre cine este vorba. 

Întrebat despre situaţia din Austria, unde urnele s-au închis la ora 21:00 deşi mai erau oameni care doreau să voteze, ministrul delegat a afirmat că legea precizează foarte clar că birourile de vot se închid la ora 21:00 ora României. 

El s-a referit de asemenea la 'provocările' care au avut loc la Viena, Paris şi la Londra. 'Am văzut imagini luate de diferite persoane la Viena şi este evident că este vorba despre o provocare organizată de persoane necunoscute. Vom afla despre cine este vorba. Am primit şi un raport din partea Ambasadei' României la Viena, a declarat Bogdan Stanoevici.

Citeste si: DOCUMENT. Decizii de ultima ora ale BEC pentru TURUL II

Ce măsuri ia MAE pentru ca umilirea românilor din Diaspora să nu se repete

Analiza SOC: PSD a dat ordin sa se voteze Tariceanu. Scandalul diaspora, o diversiune

'Au existat foarte multe situaţii în care votul românilor a fost obstrucţionat din exterior. Avem rapoarte care ne-au parvenit deja din Viena, urmând să sosească şi cele din Paris şi din Londra. Ştim că în mod voluntar grupuri de oameni au încercat să blocheze accesul la vot al românilor care se aflau acolo, indiferent de opţiunea lor. Ceea ce ştim este că grupurile care au procedat astfel fac parte din păcate din grupurile de fideli ai ACL, ai d-lui Iohannis, sau ai PDL, sau ai PNL', a mai spus Stanoevici. 

'Este un lucru trist să vedem că români se pun împotriva românilor pentru a-i împiedica să-şi exprime dreptul la vot', a subliniat ministrul delegat pentru românii de pretutindeni.

El a menţionat totodată că la alegerile prezidenţiale din 2009 a avut loc o fraudare masivă a voturilor la Paris, dând în acest sens exemplul unui cetăţean român care a votat în 13 secunde, lucru care, a spus ministrul, 'practic este absolut imposibil'. Din cauza acestor fraude din 2009, s-a hotărât elaborarea formularelor care a trebuit să fie completate de fiecare român care îşi dorea să-şi exprime dreptul legitim la vot şi, conform legii, ele trebuiau completate în interiorul secţiilor de votare, a explicat el. 

Din acest motiv, la Chişinău s-au făcut foarte multe sesizări şi, pentru că au existat cereri şi din alte oraşe, BEC a hotărât ca formularele pe proprie răspundere să poată fi completate în exteriorul sediului ambasadelor sau consulatelor, ceea ce a fluidizat trecerea românilor la vot, a mai spus Stanoevici. 

Potrivit acestuia, Biroul Electoral Central este cel care are ultimul cuvânt şi care stabileşte aplicarea legii. Ministerul Afacerilor Externe nu asigură decât suportul tehnic, iar guvernul României trebuie să se asigure că votul este securizat. 

Premierul României Victor Ponta a precizat foarte clar că 'ministrul românilor de pretutindeni nu are niciun fel de amestec în organizarea sau deciziile care pot fi luate pe marginea unui eveniment electoral ca cel pe care l-am avut ieri seară (duminică). Doar BEC şi Biroul Electoral pentru Străinătate (BES) au un cuvânt de spus', a adăugat el. 

Întrebat dacă are vreo informaţie despre un caz de înjunghiere la o coadă la vot la consulatul din Milano, ministrul delegat a afirmat că nu ştie nimic despre un astfel de incident, iar consulul general la Milano, George Bologan, a dat asigurări că lucrurile s-au desfăşurat fără niciun fel de problemă. 

Bogdan Stanoevici a mai subliniat în interviu că prezenţa la vot în afara ţării a fost mult mai mare în 2014 faţă de cea de la alegerile prezidenţiale din 2009.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.