Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

HALUCINANT Parlamentul European impune României legi împotriva violenţei de gen

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam homosexual LGBT homosexual

Parlamentul European a cerut joi ca UE să-şi creeze baze legale comune pentru a acţiona împotriva discriminării şi violenţei de gen suferite de femei sau de persoanele LGBT, relatează agenţiile AFP şi EFE.

Într-un text de iniţiativă legislativă, eurodeputaţii au cerut, cu 427 de voturi pentru, 119 împotrivă şi 140 de abţineri, ca violenţa bazată pe gen comisă online şi în lumea reală să fie tratată ca un domeniu de ''infracţionalitate deosebit de gravă care îmbracă o dimensiune transfrontalieră''.

Consiliul UE, unde sunt reprezentate cele 27 de state membre, poate, cu acordul Parlamentului European, să identifice noi domenii de infracţionalitate care necesită o acţiune pe baze comune, cum există deja în cazul traficului cu droguri sau cu fiinţe umane, cu criminalitatea informatică şi terorismul. Astfel, violenţa de gen ar urma să fie cuprinsă în codurile penale ale tuturor statelor UE pe baza unor standarde minime comune.

Parlamentul European consideră că directiva europeană pe care o doreşte ar trebui să fie elaborată ţinând cont de prevederile Convenţiei de la Istanbul, conform căreia, de exemplu, definiţia violului trebuie să se bazeze pe lipsa consimţământului.

Convenţia este contestată de statele conservatoare, precum Polonia, acestea considerând că, dincolo de obiectivul declarat al combaterii violenţei împotriva femeilor, ea încurajează căsătoriile între homosexuali şi acceptarea unui al treilea gen. Şase state central şi est-europene membre ale UE nu au ratificat Convenţia de la Istanbul, respectiv Bulgaria, Ungaria, Republica Cehă, Slovacia, Letonia şi Lituania, în timp ce Polonia doreşte să se retragă din ea.

Eurodeputaţii cer totodată o atenţie specială asupra disputelor privind custodia şi drepturile de a vizita minorii în cazurile unde există o situaţie de violenţă de gen, şi de asemenea ca respingerea unui avort sigur să fie inclusă în formele de violenţă de gen. Această ultimă solicitare a fost unul dintre punctele de fricţiune la întocmirea textului votat, nefiind agreată de unii eurodeputaţi de dreapta.

În discursul despre starea Uniunii susţinut miercuri, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat că va propune până la sfârşitul anului o directivă europeană împotriva violenţei de gen pentru a consolida legislaţia în materie a diferitelor state UE.

Ea a precizat că noua propunere legislativă se va axa pe prevenire şi pe crearea de norme penale eficiente, de asemenea pentru a combate abuzurile online, cu obiectivul de a asigura că ''oricine abuzează de femei este deferit justiţiei''.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.