Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Haluk Bayraktar a decis: Spaima blindatelor ruse se va fabrica în Ucraina

newsua.ru
drone Bayraktar

Compania turcă producătoare de armament Baykar, cunoscută pentru dronele folosite cu succes de ucraineni împotriva forţelor ruse, va încheia în doi ani construcţia unei fabrici în Ucraina, a declarat joi agenţiei Reuters directorul general Haluk Bayraktar, potrivit Agerpres.

Dronele turceşti şi-au dovedit eficienţa împotriva blindatelor şi sistemelor antiaeriene ale Rusiei în primele săptămâni ale războiului. Modelul Bayraktar TB2 a ajuns atât de popular încât ucrainenii au compus un cântec despre el, iar unii aliaţi au lansat un demers fără precedent: campanii de strângere de fonduri pentru achiziţionarea mai multor astfel de arme.

Conform unui contract încheiat de Turcia şi Ucraina înainte de 24 februarie, când a început invazia rusă pe teritoriul ucrainean, Baykar a acceptat să îşi deschidă o fabrică - a doua din portofoliul său de producţie - în Ucraina.

Bayraktar a afirmat, la expoziţia de apărare SAHA de la Istanbul, că planurile continuă în ciuda unor obstacole create de război. "Chiar acum avem designul arhitectural. Faza de design detaliat s-a încheiat. Şi vom continua cu construcţia efectiv... în doi ani ne-am dori să o încheiem", a spus el.

Ucraina este o verigă importantă a lanţului de aprovizionare al Baykar, în special pentru drona Akinci, care poate transporta greutăţi mari, şi pentru avionul de luptă fără pilot Kizilelma (Mărul Roşu) în curs de dezvoltare. Pentru ambele se folosesc motoare ucrainene produse de Sich şi Ivcenko-Progress.

Dronele Bayraktar TB2, care pot transporta până la 150 de kg de rachete sau alte echipamente, au jucat roluri importante în conflictele din Siria şi Azerbaidjan şi se vând acum în 24 de ţări, inclusiv în Polonia, membră a NATO. Pentru Akinci, de dimensiuni mai mari, care poate decola cu o încărcătură de 1500 de kg şi poate zbura la altitudini mai mari, Baykar a semnat contracte de export către cinci state.

Compania turcă se aşteaptă să obţină anul acesta comenzi din străinătate în valoare de circa un miliard de dolari - un salt semnificativ faţă de cele 650 de milioane de anul trecut - şi să îşi continue ritmul de creştere şi în 2023.

În Turcia există şi alţi dezvoltatori de drone militare, însă TB2 a ieşit atât de mult în evidenţă, încât este acum în avangarda eforturilor de export în domeniul apărării. Anul trecut, Baykar a realizat o cincime din exporturile respective, care au totalizat 3,2 miliarde de dolari, conform datelor Adunării Exportatorilor Turci.

Firma va investi veniturile pentru extinderea liniilor de producţie, a anunţat directorul Bayraktar. El a arătat că în prezent capacitatea de producţie este de 20 de drone TB2 pe lună, însă pentru anul viitor obiectivul este de cel puţin 30 lunar.

În paralel, va continua şi activitatea de cercetare-dezvoltare pentru drona rapidă Kizilelma, care va putea decola şi ateriza de pe portavioane cu punţi de zbor scurte şi va fi propulsată de motoare cu reacţie. Primul zbor de încercare ar urma să aibă loc în câteva luni.

Pentru TB3, versiunea pentru piste scurte a TB2, faza de testare urmează să se încheie anul viitor, a mai spus Bayraktar.

Conform unor declaraţii ale sale consemnate de dpa, el speră ca Baykar să poată contracara "în curând" dronele kamikaze folosite de ruşi în Ucraina, cum ar fi cele de producţie iraniană Shahed-136 care au atacat recent infrastructuri vitale. Dronele Bayraktar TB2 şi Akinci vor fi echipate în acest scop cu rachete aer-aer care vor permite lupta cu dronele inamice sau cu alte aeronave.

Dronele kamikaze sunt însă lente, zgomotoase şi zboară la altitudini joase, fiind astfel "ţinte uşoare" după aprecierea producătorului turc.

Haluk Bayraktar a primit din partea Ucrainei o medalie de stat şi a fost în vizorul serviciilor de informaţii ruse, care au folosit împotriva sa tehnologie "deep fake" de falsificare greu de detectat a imaginilor sau a vocii, menţionează dpa. "Din nefericire, se întâmplă astfel de lucruri... dar noi suntem o echipă uriaşă, ne concentrăm asupra ţintelor, nu a altor zgomote", a spus el.

Rusia a criticat compania Baykar pentru presupusul rol în scufundarea crucişătorului Moskva, nava-amiral a flotei ruse din Marea Neagră, în aprilie. "Auzim astfel de ştiri despre rolul TB2", a comentat directorul, care a recunoscut, fără a intra în detalii, că Ucraina a devenit recent prima ţară care a folosit drona respectivă într-o misiune navală. El a respins criticile privind facilitarea conflictelor prin "dronificare".

După ce au apărut informaţii conform căror la primele drone Bayraktar s-au folosit componente produse în SUA, Canada şi Europa, unii parlamentari americani şi germani au cerut restricţionarea transferului de tehnologie către Baykar. Compania turcă susţine că în prezent 93% din piese provin din producţia internă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.