Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Hamas a primit undă verde să atace Israelul la o întâlnire top secret în Beirut

abcnews
fasia-gaza-israel-hamas-palestina

Publicația americană Wall Street Journal scrie că oficiali iranieni de securitate au ajutat la planificarea atacului surpriză al Hamas asupra Israelului și au dat aprobarea pentru asalt la o întâlnire secretă, săptămâna trecută, în Beirut. De asemenea, ofițeri din Gărzile Revoluționare au lucrat cu Hamas din august pentru a dezvolta un plan de invazie aeriană, terestră și maritimă, conform sursei citate.

Potrivit unor oficiali de top ai Hamas (palestinieni) și Hezbollah (libanezi), oficialii iranieni de securitate au ajutat la planificarea atacului surpriză al Hamas asupra Israelului și au dat undă verde pentru atac la o întâlnire de la Beirut luni trecută.

Ofițeri din Corpul Gărzii Revoluționare Islamice din Iran lucrează cu Hamas din august pentru a dezvolta un plan de invazie aeriană, terestră și maritimă.

Detaliile operațiunii au fost finalizate în timpul mai multor întâlniri de la Beirut care au implicat ofițeri iranieni și reprezentanți ai patru grupări militante susținute de Iran, inclusiv Hamas, care deține puterea în Gaza, și Hezbollah, un grup militant șiit și facțiune politică din Liban.

Oficialii americani spun însă că nu au văzut până acum nicio dovadă a implicării Teheranului, dar nu au exclus această posibilitate și au menționat că după încheierea conflictului care a luat pe nepregătite serviciile de informații israeliene, se va afla cum s-a întâmplat totul.

Sugrumarea Israelului

Cu toate acestea, un oficial european și consilier al guvernului sirian a oferit aceleași informații despre implicarea Iranului în planificarea atacului, la fel ca și membrii înalți ai Hamas și Hezbollah.

Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a lăudat atacurile, spunând într-o postare pe X, cunoscută anterior ca Twitter, că „regimul sionist va fi distrus de mâinile poporului palestinian și ale forțelor de rezistență din întreaga regiune”.

Un rol direct iranian ar scoate din umbră conflictul de lungă durată al Teheranului cu Israelul, ridicând riscul unui conflict mai larg în Orientul Mijlociu.

Planul mai larg al Iranului este de a crea o amenințare pe mai multe fronturi care poate sugruma Israelul din toate părțile – Hezbollah și Frontul Popular pentru Eliberarea Palestinei în nord și Jihadul Islamic Palestinian și Hamas în Gaza și Cisiordania.

Capacitatea forțelor armate palestiniene și libaneze de a se coordona cu Iranul va fi testată în zilele următoare.

Elementul surpriză

Peste 700 de israelieni au fost ucişi de la începutul atacului şi 2.150 au fost răniţi, a anunţat armata israeliană într-un nou bilanţ publicat luni dimineaţa.

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a atenţionat împotriva unui război "lung şi dificil". "Inamicul este încă pe teren" în Israel, "noi ne întărim forţele mai ales lângă Gaza şi curăţăm zona", a declarat duminică seara purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, promiţând să-i urmărească pe "terorişti peste tot unde ar fi aceştia".

Pe de altă parte, în Fâşia Gaza, aflată sub controlul Hamas din 2007, au fost ucişi 413 palestinieni, între care 78 de copii şi 41 de femei, şi 2.300 au fost răniţi, au anunţat autorităţile locale duminică.

Armata israeliană estimează la o mie numărul de combatanţi Hamas care au participat la "invazia împotriva Israelului", a declarat un purtător de cuvânt pe X, informează AFP şi dpa.

Armata israeliană încearcă de asemenea să-i salveze pe ostaticii israelieni, încă "numeroşi" în Gaza, "femei, copii, bebeluşi, persoane în vârstă şi cu handicap", a precizat purtătorul de cuvânt. Potrivit Biroului de presă al guvernului (GPO), Hamas a luat "peste 100 de prizonieri".

Israelul a fost atacat de asemenea la frontiera sa nordică pe care o împarte cu Libanul. Hezbollahul libanez, aliat al Hamas şi al Iranului, a tras obuze asupra unui sector contestat al frontierei, generând o lovitură de dronă israeliană asupra unei poziţii a Hezbollah.

"Ceea ce s-a întâmplat este fără precedent în Israel", a recunoscut Netanyahu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.